Уганда непокорна, след като Световната банка спря финансирането заради закона срещу ЛГБТК

...
Президентът Йовери Мусевени разкритикува решението на Световната банка да спре
Коментари Харесай

Президентът Йовери Мусевени разкритикува решението на Световната банка да спре ново финансиране за Уганда в отговор на суров закон срещу ЛГБТК и обеща да намери алтернативни източници на кредит.

Мусевени, който е на поста от 1986 г., каза в изявление в четвъртък, че Уганда се опитва да намали заемите и няма да се поддаде на натиска от чуждестранни институции.

„Следователно е жалко, че Световната банка и други участници се осмеляват да искат да ни принудят да изоставим нашата вяра, култура, принципи и суверенитет, използвайки пари. Те наистина подценяват всички африканци“, каза той.

Мусевени каза, че ако Уганда трябва да вземе заеми, тя може да използва други източници и производството на петрол, което се очаква да започне до 2025 г., ще осигури допълнителни приходи.

Той каза, че се надява Световната банка да преразгледа решението си, което може да принуди страната да преразгледа бюджета си.

Правозащитните организации широко осъдиха закона срещу ЛГБТК, одобрен през май, който налага смъртно наказание за „утежнена хомосексуалност“, престъпление, което включва предаване на ХИВ чрез гей секс, и 20 години затвор за „насърчаване“ на хомосексуалността.< /p>

Световната банка заяви във вторник, че законът противоречи на нейните ценности и ще спре новото финансиране, докато не успее да тества мерки за предотвратяване на дискриминация в проектите, които финансира.

„Ние вярваме, че нашата визия за премахване на бедността на една годна за живеене планета може да успее само ако включва всички, независимо от раса, пол или сексуална ориентация. Този закон подкопава тези усилия. Включването и недискриминацията са в основата на нашата работа по света“, се казва в изявление.

Световната банка има съществуващ портфейл от $5,2 млрд. в Уганда и тези проекти няма да бъдат засегнати.

Правителството ще поиска от парламента да гласува ревизиран бюджет за юли 2023 г. до юни 2024 г., за да отрази потенциалното финансово въздействие на спирането на кредитирането, каза младши финансовият министър Хенри Мусасизи пред парламента в четвъртък.

„Ще дойдем след около седмица … за да поискаме вашето одобрение“, каза Мусасизи пред законодателите.

През юни Съединените щати наложиха визови ограничения на някои служители на Уганда в отговор на закона. Президентът Джо Байдън също нареди преразглеждане на американската помощ за Уганда.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР