„Подкупът по време на война е предателство“: Украинският Зеленски уволнява наборници от армията

...
Президентът Володимир Зеленски уволни всички ръководители на регионалните центрове за
Коментари Харесай

Президентът Володимир Зеленски уволни всички ръководители на регионалните центрове за набиране на армия в Украйна в широкообхватна мярка срещу корупцията, докато войната с Русия навлиза в критичен етап.< /p>

Зеленски обяви тяхното уволнение в Киев в петък, разширявайки битката си срещу корупцията, след като Русия нахлу в Украйна преди 18 месеца.

Той каза, че държавно разследване на центрове в Украйна е разкрило злоупотреби от длъжностни лица, вариращи от незаконно забогатяване до транспортиране на мъже, отговарящи на условията за набор през границата, въпреки забраната по време на войната те да напускат страната.

Зеленски също каза, че са образувани 112 наказателни дела срещу служители на наборната комисия, заподозрени във вземане на подкупи и участие в корупционни практики.

Той използва остра реторика, която вероятно ще бъде приветствана от украинците, ужасени от случаи на корупция по време на война.

„Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупите по време на война са предателство“, каза той, добавяйки, че уволнените ще бъдат заменени от ветерани от войната и войници, ранени на фронта.

>

Зеленски вече е уволнявал висши служители, заподозрени в корупция. Това изпрати сигнал до западните съюзници, предоставящи на Киев десетки милиарди долари военна помощ, че Украйна е сериозна за ограничаване на корупцията, която отдавна тормози въоръжените сили на страната.

Дълго тлеещият въпрос за корупцията в армейската система на Украйна излезе наяве миналия юни, когато беше публикувано медийно разследване за регионалния военен комисар на Одеса Евгений Борисов, което разпали скандал.

Разследването съобщава за недвижими имоти и луксозни превозни средства на стойност милиони долари, за които се твърди, че са собственост на членове на семейството на Борисов в Испания. Борисов отрече да е извършил нарушение, като каза, че няма нищо общо с това, което семейството му е купило.

След доклада Държавното бюро за разследване на Украйна и неговата служба за сигурност задържаха десетки служители на наборната комисия, заподозрени в подкупи и корупция.


„Докажат своето достойнство“

Зеленски каза, че всички уволнени офицери за набиране на армия, които не са разследвани, трябва да се насочат към фронта, за да се бият за Украйна, „ако искат да запазят еполетите си и да докажат своето достойнство“.

„Но нека подчертая: армията не е и никога няма да бъде заместител на наказателното наказание. Длъжностните лица, които са объркали пагони с бонуси, определено ще бъдат изправени пред съд“, каза той.

Зеленски каза, че висшият генерал Валерий Залужни ще отговаря за изпълнението на решението от петък и новите кандидати за постовете първо ще бъдат проверени от службата за вътрешна сигурност на Украйна, СБУ.

Въпреки неотдавнашните стъпки срещу корупцията, Украйна все още е на 116-то място от 180 държави в последния индекс на Transparency International за възприемане на корупцията.

Проучване на общественото мнение, поръчано от Transparency през юни, установи, че 77 процента от украинците смятат, че корупцията е сред най-сериозните проблеми на страната.

Зеленски бе избран със съкрушителна тежест през 2019 г. с обещания да реформира правителството и да се справи с корупцията, която измъчваше страната много преди Москва да изпрати войските си през границата на 24 февруари миналата година.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР