Президентът Володимир Зеленски днес се обърна по видеовръзка към депутатите

...
Президентът Володимир Зеленски днес се обърна по видеовръзка към депутатите
Коментари Харесай

Зеленски поиска Европа да затвори пристанищата си за руски кораби

Президентът Володимир Зеленски през днешния ден се обърна по видеовръзка към депутатите в Народното събрание на Норвегия и изиска страната им да взе участие в следвоенното възобновяване на Украйна. Той изиска и Европа да затвори пристанищата си за съветски кораби, до момента в който Русия блокира украинската пристанища на Черно и Азовско море.

Председателят на норвежкия парламент Масуд Гаракхани, представяйки Зеленски, сподели:

" Само два пъти след Втората международна война сме разрешавали на задграничен посетител да приказва на пленарна сесия. Първият беше Уинстън Чърчил през 1948 година, а в този момент за мен е чест да показва украинския президент Володимир Зеленски ".

Депутатите посрещнаха Зеленски с овации на крайници.

Украинският водач приказва за разрушенията и цивилните жертви вследствие на съветската експанзия, за глобите и съветските мини в Черно море. Той благодари на Норвегия за към този момент оказаната поддръжка и изиска оръжие.

" Норвежки народе, пътят ни е подобен, че постоянно се срещаме в историята в сложни, само че решителни моменти за Европа ", сподели Зеленски.

Той означи, че след войната Украйна ще би трябвало " освен да възвърне страната физически - да възвърне нашите градове, да се разминират нашата земя и море ", само че също ще би трябвало лекуване и рехабилитация на жителите - военни и цивилни.

" Лечение след контузиите, след всичко, през което те трябваше да преминат. Знам, че вашата страна има голям опит в рехабилитацията. И това е нещо, с което можете да ни помогнете. И в този момент ви поканвам да се присъедините към нашия план за възобновяване на Украйна- сподели Зеленски. - Огромните загуби, които претърпяхме, значат, че размерът на възобновяване, размерът на нужните вложения също ще бъдат големи.Като един от най-отговорните вложители в света, Норвегия може да направи доста за възобновяване на стабилността в Източна Европа ".

" Ако канара се отчупи от Европа, Европа става по-малка. Затова би трябвало да създадем всичко, щото такава канара като Украйна, постоянно да бъде с Европа. Само дружно ", добави той.



Зеленски прикани за възбрана на кораби от Русия да влизат в пристанищата на Европа.

„ Европейският съюз и затова, уповавам се, Норвегия най-сетне би трябвало да приложи възбраната на съветските кораби да употребяват пристанища на континента. Докато Русия блокира нашите пристанища, тя няма право да употребява всички пристанища на свободния свят. Аз желая да подчертая: това не е въпрос на пари, не, това е въпрос на независимост и сигурност на корабоплаването по света “, сподели той.

Зеленски приказва за мините, които съветските сили са заложеле в Черно море, и за дейностите на съветския флот в морето.

„ Коварството на съветските дейности в морето заслужават особено внимание, тъй като това е една от най-големите закани за интернационалната сигурност от всички зародили след Втората международна война - сподели Зеленски. - Украинските пристанища на Черно и Азовско море са блокирани от Русия от първия ден на нейното навлизане. Около 100 кораба не могат да отплават към Средиземно море. Някои кораби просто бяха отвлечени - това е пиратство за кражба на товари. Няколко кораба бяха подложени на огнева офанзива. Но блокадата на пристанищата не беше осъществена просто от военноморските сили на Русия. Те минираха морето. А в този момент поставените от съветските сили мини се носят из него. И това е заплаха за всеки: за всевъзможни кораби и пристанища на която и да е страна в Черноморския район ".

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР