Президентът Владимир Путин заяви във вторник, че потенциалът за конфликти

...
Президентът Владимир Путин заяви във вторник, че потенциалът за конфликти
Коментари Харесай

Путин: Потенциалът за глобален конфликт расте

Президентът Владимир Путин съобщи във вторник, че капацитетът за спорове в света нараства и Русия го усеща.

Според него в света се изострят геополитическите несъгласия и продължава деградацията на системата за интернационална сигурност.

" Геополитическите спорове от ден на ден се обострят, интернационалната система за сигурност се утежнява, усилват се рисковете от нова икономическа и финансова рецесия на фона на неконтролираното струпване на задължения в развитите страни, общественото разслоение и повишаването на бедността в целия свят, както и утежняването на продоволствената и екологичната сигурност. И всички тези проблеми, всеки от които е комплициран и разнороден по собствен метод, дружно водят до доста увеличение на конфликтния капацитет ", съобщи съветският президент по време на видеоконферентна среща на водачите от Шанхайската организация за съдействие, съобщи Дневник.

Западните наказания

Той увери, че Русия ще продължи да се опълчва на западните наказания и употребява случая да изпрати обръщение на непокорство към Запада, като сподели, че " Русия се опълчва на всички тези външни наказания, напън и провокации и продължава да се развива както в никакъв случай до момента ", написа Би Би Си.

Путин добави, че повече от 80% от търговията сред Русия и Китай към този момент е в рубли и юани, и прикани останалите членове на ШОС да следват същия модел.

Метежът на " Вагнер "

Това е първата интернационална демонстрация на Путин след опита за бунт на " Вагнер " преди две седмици. В изявлението си съветският държавен глава съобщи, че " съветските политически кръгове и цялото общество ясно демонстрираха своето единение и високо възприятие на отговорност за ориста на родината, когато дадоха отговор с обединен фронт против опита за въоръжен бунт ".

" Ройтерс " показва, че акцентът върху единството на Русия на срещата с основни съдружници демонстрира мощното предпочитание на Путин да отхвърли подозренията за разлюляване на интернационалния му престиж след протеста на " Вагнер ".

На срещата на върха участваха всички членове на Шанхайската организация за сигурност - районна антитерористично ориентирана конструкция - Китай, Индия, Пакистан, Русия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Всички членове на ШОС се включиха във виртуалната среща, домакинствана от Индия

Владимир Путин се застъпи за незабавното приемане в нея и на Беларус, а индийският министър председател Нарендра Моди - на Иран.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че срещата на върха на ШОС се организира на фона на възходящите световни провокации и опасности.

" Но в миг, когато светът би трябвало да работи дружно, разликите единствено се усилват, а геополитическото напрежение нараства ", добави Гутериш.

Той акцентира, че за това способстват разликите в методите към световните проблеми и другите възгледи по отношение на нетрадиционните провокации пред сигурността, както и въздействието на пандемията от COVID-19 и рецесията в Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР