Президентът трябва да представи в Конституционния съд декларацията, подадена от

...
Президентът трябва да представи в Конституционния съд декларацията, подадена от
Коментари Харесай

Конституционният съд иска от президента декларация за гражданството на Кирил Петков

Президентът би трябвало да показа в Конституционния съд декларацията, подадена от Кирил Петков, че няма друго поданство с изключение на българско, преди да стане длъжностен министър на стопанската система. Това дефинира Конституционен съд през днешния ден, откакто позволи делото за поданството на Петков, заяви в. " Сега ".

Делото беше формирано по искане на ГЕРБ, откакто Има Такъв Народ разгласиха информацията, че Петков има двойно поданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат единствено български жители. Затова и ГЕРБ нападнаха в Конституционен съд президентския декрет за назначението на служебния кабинет в частта, с която Петков е избран за министър.

Според ГЕРБ все още на назначение на Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система, той не е бил освободен от канадското си поданство. В настояването си депутатите на Бойко Борисов поддържат тезата, че за загубване на канадското поданство не е задоволително лицето да е направило волеизявление за освобождение от поданство, а би трябвало да има и акт от Канада.

Конституционен съд подрежда още министърът на правораздаването да показа документ, удостоверяващ съществуването или неналичието на българско поданство на Петков към 10 май, след като е указът на президента за назначение на служебно държавно управление.

Външният министър би трябвало по дипломатически път да изиска писмена информация от Канада дали към 10 май Петков има канадско поданство.

Самият Петков би трябвало да показа в Конституционен съд формален писмен документ от способния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождение от канадско поданство с посочена дата на това освобождение.

Като страни по делото са конституирани Народното събрание, президентът, Министерският съвет, министърът на правораздаването и министърът на външните работи. Те имат едномесечен период за мнения.

Да дадат правно мнение по проблема са поканени проф. доктор Даниел Вълчев, проф. доктор Екатерина Михайлова, проф. доктор Пенчо Пенев, проф. доктор Пламен Киров, проф. доктор Снежана Начева, доцент доктор Наталия Киселова.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР