Президентът Тръмп планира да обяви извънреднo положение на национално ниво,

...
Президентът Тръмп планира да обяви извънреднo положение на национално ниво,
Коментари Харесай

Тръмп посегна към извънредното положение

Президентът Тръмп възнамерява да разгласи извънреднo състояние на национално равнище, с цел да може да заобиколи Конгреса и да построи дълго чаканата си стена по границата, макар че подписва законопроект за разноските, заяви в. " Ню Йорк таймс ".

Решението на Тръмп е взето единствено няколко минути преди Сенатът да гласоподава с 83 гласа " за " и 16 " срещу " на пакета от разноски.

Часове по-късно и камарата на представители утвърди бюджета. Така той беше изпратен на президента за автограф.

С решението на Тръмп дефинитивно приключва двумесечната война на безсилие сред президента и Конгреса, която затвори огромна част от федералното държавно управление за 35 дни и я остави пред втори шътдаун още в петък. Той ще е подбуден от конфликта за това кой управлява федералния бюджет.

Бюджетът планува обособяване на пари за построяването на стена по границата с Мексико, само че сумата е доста по-малка от желаната от Тръмп 5,7 милиарда $.

Финансовата рамка би трябвало да бъде утвърдена и от конгреса.

" Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансиране на държавното управление, и както той съобщи преди, той ще предприеме и други изпълнителни дейности - в това число национално изключително състояние - с цел да подсигурява, че ще спрем филантропичната рецесия по границата, " сподели Сара Сандерс, прес секретаря на Белия дом.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси съобщи, че в случай че Тръмп разгласи изключително състояние, ще обмисли всички вероятни варианти за деяние и може да оспори такова решение в съда, съобщи Ройтерс.

Тя добави, че по границата с Мексико няма рецесия със сигурността, а има филантропично предизвикателство.

Белият дом съобщи, че е подготвен за възможни правосъдни борби, свързани с оповестяването на изключително състояние.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР