Президентът Си Цзинпин на Китай все по-често говори за постигането

...
Президентът Си Цзинпин на Китай все по-често говори за постигането
Коментари Харесай

Какво всъщност представлява кампанията на Китай за общ просперитет?

Президентът Си Цзинпин на Китай все по-често приказва за постигането на „ общ разцвет “ в страната. Този термин не съставлява някаква нова концепция в Китай, само че внезапната ескалация на формалната изразителност и стягането на контрола върху редица браншове, в това число софтуерния и този на частното образование, раздрусаха вложителите във втората най-голяма стопанска система на планетата, пише Кевин Яо за Ройтерс.

Си, който се готви за началото на третия си президентски мандат през 2022 година, насочва вниманието си върху неравенството, откакто завърши акцията си за елиминиране на безспорната беднотия в страната. Той даде обещание „ сериозен прогрес “ към постигането на общ разцвет до 2035 година и към цялостно осъществяване на задачата до 2050 година

Какво значи „ общ разцвет “?

Фразата „ общ разцвет “ е упомената за първи път през 50-те години на предишния век от бащата на актуален Китай Мао Дзедун, а по-късно е повторена през 80-те години от Дън Сяопин, който модернизира стопанската система на азиатската страна.

Дън споделя, че в случай че бъде разрешено на някои хора и райони да забогатеят първи, това в последна сметка ще форсира икономическия напредък и ще помогне за постигането на крайната цел за „ общ разцвет “.

През последвалите години Китай се трансформира в стопански исполин посредством политиката на  „ социализъм с китайски характерности “, само че в същото време с това пострада от задълбочаващо се неравноправие, изключително сред градските и селските региони. Това разделяне се трансформира във все по-сериозна опасност за обществената непоклатимост на страната.

Тласъкът към общ разцвет обгръща необятен набор от политики – от  борбата с укриването на налози през ограничавания върху дългото работно време в софтуерния бранш и до възбраната за предлагането на образование за облага по съществени учебни предмети и строгите ограничавания върху времето, в границите на което децата под 18-годишна възраст могат да играят онлайн игри.

Тази година Си показва засилен ангажимент към общия разцвет, наблягайки, че това не е просто някаква икономическа цел, а главно ядро в управническата философия на партията.

Представители на партията споделят, че общият разцвет не е синоним на егалитаризма.

Високопоставен представител на партията съобщи предишния месец, че постигането на „ общ разцвет “ също по този начин не значи „ да бъдат убити богатите, с цел да се помогне на бедните “

Как ще бъде реализиран?

Китайските водачи се ангажираха да употребяват данъчното облагане и други способи за преразпределение на приходите, с цел да разширят каузи на жителите със междинни приходи, да усилят приходите на бедните и „ рационално да поправят несъразмерните приходи “.

Пекин уверено предизвиква компаниите и хората с високи приходи да способстват повече за обществото посредством по този начин нареченото „ трето систематизиране “, което се отнася до благотворителността и даренията.

Редица водещи компании от софтуерния бранш оповестиха огромни големи благотворителни дарения и поддръжка за напъните за облекчение на бедствия. Гигантите Tencet и Alibaba към този момент дадоха обещание по 100 милиарда юана (15,47 милиарда долара) поддръжка за постигането на общия разцвет.

Дискутираните отдавна промени, като да вземем за пример използването на налози върху наследството и придобиването на имущество, може да придобият нови сили, въпреки че действителното им въвеждане може да отнеме години.

Сред другите значими ограничения са тези за възстановяване на обществените услуги и на обществените отбрани.

Какъв ще бъде икономическият резултат?

Китайските водачи евентуално ще работят внимателно, с цел да не навредят на частният бранш, който е жизненоважен мотор на растежа и заетостта, считат анализатори.

Целта за общ разцвет може да форсира коригирането на салдото в китайската стопанска система към напредък, задвижван от потреблението за сметка на зависимостта от износа и непознатите вложения. Според същите анализатори обаче тези политики може да наранят точно растежа, задвижван от частния бранш.

Повишаването на приходите и подобряването на публичните услуги, изключително в селските региони, ще подейства добре за повишение на потреблението, а по-добрата обществена сигурност ще способства за повече разходи и понижаване на защитните спестявания.

Тази посока на развиване е в унисон със тактиката на Си за „ двойна циркулация “, която планува Китай да подтиква вътрешното търсене, нововъведенията и икономическата си самостоятелност в отговор на напрежението със Съединени американски щати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР