Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Мария Габриел прие мандата, преговорите с ПП-ДБ продължават още 24 часа

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС. Да получат мандата в президентството влязоха членовете на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, съпроводени от премиера в оставка Николай Денков и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Преговорният екип на ГЕРБ и представителите на ПП-ДБ пристигнаха със забавяне в президентството.

От ГЕРБ-СДС предложиха пред президента публично Мария Габриел като претендент за министър председател.

" Мария Габриел е неоспорим престиж - политик с извънредно добра известност и престиж и в България, и в Европа. Така че считаме, че това е почтена кандидатура и ще успее да се оправи с тази извънредно тежка задача ", съобщи Теменужка Петкова, зам.-председател на ГЕРБ.

При връчването на мандата президентът Румен Радев подсети, че ГЕРБ-СДС разполага със седем дни, с цел да върне досието. В отговор Габриел помоли президента да обсъдят спомагателни информации и медиите бяха помолени да изоставен залата.

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел съобщи, че договарянията не престават още този следобяд и че имат потребност от още 24 часа.

" Поемам мандата с възприятие на отговорност. Моля ви да ни дадете време. "

Мария Габриел съобщи, че приема мандата с отговорност за това, че България има потребност от непоклатимост, само че непоклатимост, която се гради на ясни правила, гласност, споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които би трябвало да носят отговорността за България.

" В пакет вървят както съглашението - текстът е явен и съответен, по този начин и състава на Министерският съвет. До през вчерашния ден нямахме изясненост ще бъде ли съглашението или не, до през вчерашния ден ни беше казано, че няма да бъде подписано. Вече имаме единодушие, че това съглашение ще бъде подписано. Ако би трябвало ще доуточним още текстовете и можем да погледнем състава на Министерския съвет. Нашето схващане е, че би трябвало да бъдат подписани дружно ", съобщи Николай Денков.



" Поемам мандата от името на ГЕРБ-СДС с възприятие за отговорност за това, че България има потребност от непоклатимост, която се крепи на ясни правила и споделена отговорност. В тази връзка бих желала да ви помоля да седнем да споделим няколко спомагателни информации ", съобщи при приемането на мандата Мария Габриел.

Малко преди 12.00 ч. източници на Българска национална телевизия потвърдиха, че изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише съглашение с ПП-ДБ. Условието за това е да бъде подписано и приложение 1 към него със състав на кабинета " Габриел ".

Досегашният министър председател Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси.



Снимки: Десислава Кулелиева

След брифинг нощес на договарящия екип, отпред с Мария Габриел, стана ясно, че ГЕРБ упорства за равнопоставеност в ръководството и че в случай че не съумеят да се схванат до 12.00 часа Габриел ще върне празна директория на президента.

Последва незабавна реакция на ПП-ДБ, които акцентираха, че при невижданата политическа рецесия напъните за реализиране на съглашение не би трябвало да стопират за късото време, което остава.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР