Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на

...
Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на
Коментари Харесай

Има такъв народ върна мандата - какво следва

Президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на държавно управление на " ИТН ". От партията на Слави Трифонов незабавно го върнаха с аргумента, че за тях не е обикновено основаването на безпринципно държавно управление.

Процедурата по връчването на втория изследователски мандат завърши извънредно бързо. Кандидатът за министър председател на " ИТН " Антоанета Стефанова задържа досието по-малко от минута и я върна на президента с аргумента, че съблюдават предизборните си обещания да не вършат обединения с партиите от статуквото.

Държавният глава се съгласи с позицията им и сподели, че стабилно и дейно ръководство не може да има въз основата на безпринципни обединения и не може да е ангажимент единствено на една партия.

Очаквано, претендентът за министър председател на " ИТН " Антоанета Стефанова върна мандата, както бяха оповестили авансово.

" Г-н президент, от партия Има Такъв Народ ясно декларирахме, че няма да влизаме в никакви обединения с партии на статуквото и съблюдаваме обещанието си. За нас не е обикновено основаването на безпринципна коалиция. Затова, господин президент, ние от Има Такъв Народ, връщаме мандата за сформиране на държавно управление ", съобщи Антоанета Стефанова, претендент за министър-председател на Има Такъв Народ.

Президентът уточни, че в рецесии като днешната България се нуждае от постоянно и дейно държавно управление. Затова на всеки мандат се гледа с особена вяра, само че прояви схващане към претекстовете им.

" Устойчиво и дейно държавно управление не може да бъде основано въз основата на безпринципни сделки и не може да бъде ангажимент единствено на една партия. Обществото ни от години чака Народното събрание да вземе съответни решения за изсветляване на Изборния развой. Не по-малко значима е и устойчивостта в обществената и икономическа политика в условия на рецесия. И в тази връзка са изключително значими някои решения на Народно събрание ", добави президентът Румен Радев.

Според президента би трябвало да се търси баланс сред процедурата по сформиране на държавно управление, законодателната активност на Народното събрание, значимите периоди и провокации пред страната ни. Президентът насочи рецензия към държавното управление в оставка, че не внася в Народното събрание най-важното предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, жителите и бизнеса от поддръжка при положение, че се разпусне Народно събрание и се назначи служебно държавно управление.

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов не участва на връчването на мандата, само че написа във Facebook:

" Уважаеми сънародници, през днешния ден се случиха две неща. Първо: " ИТН " върна мандата за сформиране на държавно управление. И второ: ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи демонстрираха за какво " ИТН " трябваше да върне мандата ".

А ръководителят на ПГ Тошко Йорданов подсети, че не разполагат с нужния брой депутати, с цел да излъчат устойчиво държавно управление.

" Беше ясно, че ние държавно управление няма да вършим. Близо е до здравия разсъдък, че този парламент няма да изкара евентуално повече от месец. Това значи, че в този месец би трябвало да се направи най-необходимото. А това значи, че би трябвало да има почти естествен избирателен закон за идващите предварителни избори ", добави Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ".

Тошко Йорданов отговори и на обвиняванията, че се отхвърлят от мажоритарния избор, като изясни, че тази смяна не може да се направи за един месец.

" Всички неистини, които бяха изречени, че Има Такъв Народ се отхвърля от мажоритарни избори през вчерашния ден лъснаха, тъй като в правната комисия единствените, които предложиха да има мажоритарни избори беше партия Има Такъв Народ и всички, дублирам - всички гласоподаваха срещу. Включително представителите на ГЕРБ, които знаете до оня ден какви циркове разиграваха в пленарната зала ", сподели още Тошко Йорданов.

На излизане от президентската институция депутатите от " ИТН " бяха освиркани от протестиращи от Вътрешна македонска революционна организация. Те са недоволни от измененията в Изборния кодекс, с които отпада ограничаването в страните отвън Европейски Съюз да се откриват до 35 секции по време на избори. Протестът стартира преди този момент от Народното събрание и доближи до " Дондуков " 2.

Оттук нататък президентът Румен Радев разполага с една седмица да реши на коя партия да връчи третия изследователски мандат. Конституцията му дава право да реши дали това да е третата по величина или някоя от другите парламентарни групи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР