Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър

...
Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър
Коментари Харесай

Никой не искал да е премиер, само Главчев едвам се навил

Президентът Румен Радев разпореди на претендента за длъжностен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно държавно управление. Срокът, който даде Радев на Главчев да върне директория с имена, е 7 дни. Държавният глава не пропусна да означи, че поради измененията в Конституцията, е имал прекомерно лимитирани права и благоприятни условия в избора на длъжностен министър председател. Оказа се, че единствено Димитър Главчев е приел. 

" Едва ли има смисъл да разясня повече конституционните промени в частта им за служебното държавно управление. В тяхната неплатежоспособност се убедиха и партиите, които направиха тези промени. Партиите, които не съумяха да ни обезпечат устойчиво ръководство, съумяха да реализират една от своите съкровенни цели - да лимитират оптимално пълномощията на президентската институция. Направиха го чисто механично, без да отчетат обикновени положения. Най-малкото като това, че, с цел да се нагърбиш с ръководството на страната в миг на политическа рецесия напълно не е достъчно да смениш своя административен офис с този на премиера. Трябва да имаш най-малкото вътрешна психическа настройка и подготвеност да се заемеш с тази задача ", сподели президентът.

" Страната ни се оказа на прага на една рецесия, тъй като без да има служебно държавно управление няма по какъв начин да се проведат предварителни избори. Вече заявих, че ще направя всичко допустимо страната ни да не изпадне в конституционна рецесия. Благодаря на всички евентуални претенденти за длъжностен министър председател, които се отзоваха незабавно на диалози. Разбирам и почитам техните претекстове да откажат този толкоз виновен пост. Съжалявам и за сложната обстановка, в която те бяха сложени. Искам най-много благодаря на господин Главчев, който единствен одобри да стане длъжностен министър председател. Г-н Главчев, разпореждам ви да съставите длъжностен кабинет. В новите текствове няма ясно изразен период за сформиране на длъжностен кабинет, само че уважавайки мнението на българските гласоподаватели, с цел да има по-висока изборна интензивност и да се спестят средства посредством съвместяване на предварителните избори и евроизборите смятам, че този мандат би трябвало да бъде изпълнен в границите на идващите седем дни. Аз ще ви чакам най-късно идната събота със състав на Министерския съвет. Тогава ще поканя и политическите партии за съвещания.

" Конституционните промени бяха направени само, с цел да стеснят пълномощията на президентството. Категорично декларирам, че няма да уаствам под никаква форма в съставянето на служебния кабинет. Тази задача ще е напълно ваша, господин Главчев. От вас въпреки всичко ще чакам един политически самостоятелен кабинет ", добави Румен Радев.

Ще показва състав на държавно управление, равно далечен от всички политически сили -от специалисти, неопетнени, некорумпирани и с положително име в обществото. Това сподели претендентът за длъжностен министър-председател Димитър Главчев, откакто президентът Румен Радев му разпореди да предложи състав на служебно държавно управление.

Ще се забележим след седмица, сподели Главчев.

Сигурен съм, че такива хора има и във ведомствата, и в министерствата, които могат да поемат тези функционалности, сподели той. " Ще направя по този начин, че да не се срамувате при подписването на указа за държавно управление ", съобщи Главчев.

Това е мъчно решение и за двама ни, само че каква беше алтернативата, защото аз останах финален, който можеше да осъществя процедурата, разказана в Конституцията. Алтернативата беше да хвърлим страната в конституционна рецесия с неразбираеми последствия, разяснява Димитър Главчев.

Напълно съм наясно, че главната функционалност на служебното държавно управление е организирането на почтени избори, само че главната функционалност на всяко ръководство е да усъвършенства живота на жителите. Ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България, съобщи той.

При съставянето на кабинет ще показва претендентите и на политическите сили. Тежък е изборът, само че ще го извърша отговорно, добави претендентът за длъжностен министър председател. Преди осем месеца станах ръководител на Сметната палата, където деполитизацията е безусловно наложителна. Който желае, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм показал някакво користолюбие. Смятам да не преставам в същия дух, сподели още Главчев.

Държавният глава определи през вчерашния ден ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател в осъществяване на чл.99, ал.5 от Конституцията. След измененията в Конституцията за длъжностен министър председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

Президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период, е записано в главния закон.

Радев организира срещи през последните два дни с ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, шефа на Българската национална банка Димитър Радев и ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха диалози с подуправителите на Българска народна банка - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР