Президентът Румен Радев удостои посланика на Китайската народна република в

...
Президентът Румен Радев удостои посланика на Китайската народна република в
Коментари Харесай

Радев награди посланика на Китай у нас Дун Сяодзюн с орден Мадарски конник I степен

Президентът Румен Радев удостои посланика на Китайската национална република в България Дун Сяодзюн с медал " Мадарски конник " първа степен за заслугите на дипломата за задълбочаването на двустранните връзки сред България и Китай.

В своя мандат дипломат Дун Сяодзюн работи неуморно и поредно за разширение и обезпечаване на последователност в двустранните връзки на другарство и съдействие, с цел да бъдат те сложени на още по-широка и по-здрава основа, съобщи президентът Румен Радев по време на церемонията в Гербовата зала на президентската институция.

Президентът акцентира ангажираността на дипломата за надграждане на политическите контакти сред България и Китай, на търговско-икономическото съдействие, на обмена в областта на културата и образованието. В последните години дипломат Дун Сяодзюн и ръководеното от него посолство интензивно работиха и за реализирането на визитите у нас на разнообразни делегации от Китай, които способстват за развиването на секторното съдействие в редица области.

Китай е значим сътрудник за България и се употребява у нас с огромно почитание като страна със забележителна история, просвета и обичаи, както и с впечатляващо икономическо и научно-техническо развиване, съобщи още в словото си Румен Радев. Той означи държавното си посещаване в Китайската национална република през 2019 година, когато дружно с президента Си Дзинпин одобриха декларация за издигането на връзките сред България и Китай на равнище стратегическо партньорство.

Посланик Дун Сяодзюн изрече благодарност за удостояването с висшето държавно отличие. Той уточни, че през последните години в допълнение се е задълбочило другарството сред народите на Китай и България, а ползотворното съдействие е довело до съответни резултати. Посланик Дун Сяодзюн означи, че издигането на двустранните връзките на равнище стратегическо партньорство открива нова глава в връзките сред България и Китай.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР