Президентът Румен Радев удостои посланика на Гърция у нас Димитриос

...
Президентът Румен Радев удостои посланика на Гърция у нас Димитриос
Коментари Харесай

Радев връчи орден Мадарски конник на гръцкия посланик: Отношенията София-Атина процъфтяват

Президентът Румен Радев удостои посланика на Гърция у нас Димитриос Хронопулос с медал " Мадарски конник " - първа степен, на гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2.

" Днес с лекост приказваме, че тези връзки имат стратегически темперамент. Че две страни и два народа на Балканския полуостров съумяха да загърбят проблемите на предишното, през днешния ден да градят ползотворно съдействие, учредено на нашите общи полезности. Да гледаме дружно в бъдещето, да даваме вяра и образец, че на Балканите може да има мир, сигурност и съгласие ", съобщи в приветственото си слово президентът Румен Радев. " Днес с лекост приказваме, че точно нашите връзки са стратегическа ос на непоклатимост, която отваря вероятност за целия ни район. И да даваме образец по какъв начин дружно би трябвало и можем да отстояваме нашите полезности, нашите стопански, обществени и културни постижения ", сподели още президентът.

Президентът Радев означи, че всичко това не е даденост и се дължи на усилената работа на няколко генерации дипломати. Но факт е, че точно през последните три години, точно по време на мандата на господин Хронопулос тези връзки процъфтяват, посочи президентът.

По думите на Радев с помощта на дейната активност и доста положителното познаване на въпросите и тематиките в двустранните връзки сред България и Гърция и в районен аспект бе обновен интензивният политически разговор на най-високо равнище.

Като образец президентът уточни визитите си в Гърция, тези на българския министър председател, визитите на премиера на Гърция в България и визитата на президента на Гърция предходната седмица у нас.

Факт е, че точно през последните три години, точно в интервал на пандемия и огромни тествания, нашият стокообмен набъбна с повече от 1 милиарда евро и през днешния ден към този момент надвишава 4 милиарда и половина евро, посочи президентът.

Президентът Радев означи още, че по време на мандата на дипломат Хронопулос е приключен газовият интерконектор сред Гърция и България. Един стратегически за нашия район план, който дава сигурност на доставките и диверсификация освен за България - за целия район на Централна и Източна Европа, посочи президентът.

Радев акцентира, че по време на мандата на гръцкия дипломат у нас, и с дейната му активност, е задействан разговорът на най-високо политическо равнище за обновяване на остарели и развиване на нови планове.

 Снимка: БТА

Сред тях президентът Радев уточни нефтопровода " Бургас-Александруполис ", планът Sea2Sea, присъединяване на България в мениджмънта на пристанищата в Кавала и Александруполис.

България и Гърция срещат общи провокации, акцентира президентът Радев. " Но ние сме по-силни, тъй като демонстрираме, че дружно можем дейно да ги решаваме. Ние дружно охраняваме най-дългата сухопътна външна граница на Европейския съюз на пътя на натоварен мигрантски поток. Ние дружно поставяме старания за сигурност, мир и непоклатимост на Балканите, с извънредно положителното взаимоотношение сред нашите въоръжени сили в редица учения на НАТО ", добави Радев.

Държавният глава акцентира и положителните връзки сред двете страни и в региона на образованието и културата.

" През последните три години се концентрирах върху възобновяване на дух на доверие, неприкритост и почтеност в нашите двустранни връзки, тъй като имам вяра, това е моята политическа философия, че сред другари и съседи имаме обвързване да приказваме намерено. Единствено по този начин можем да преодолеем всевъзможни проблеми, които се изпречат на пътя ни и тогава е постоянно елементарно да намерим решения ", сподели посланикът на Гърция у нас Димитриос Хронопулос.

 Снимка: БТА

Той уточни, че през днешния ден връзките сред Гърция и България минават през най-зрелия и работлив интервал в модерната история. Без стандарти, без обременявания и като модел на нашите нации, а и за останалата част на Европа, по какъв начин сътрудници, съдружници и съседи би трябвало да си сътрудничат, посочи дипломат Хронопулос.

Той съобщи, че се усеща горделив, че по време на мандата му е приключен интерконекторът с Гърция и означи, че това не е краят на съдействието сред двете страни в енергийният бранш, а едвам началото.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР