Президентът Румен Радев сложи във вторник точка на всички хипотези

...
Президентът Румен Радев сложи във вторник точка на всички хипотези
Коментари Харесай

Може ли президентът да спре задкулисната машина

Президентът Румен Радев постави във вторник точка на всички хипотези какво можел и какво не можел да направи и с кое деяние щял да наруши Конституцията. Избраникът на Висшия правосъден съвет и съответно на настоящия основен прокурор - Иван Гешев, е към този момент основен прокурор (предстои формалното предаване на поста и настаняване в кабинета, където и до момента е прекарвал много време). И следват 7 години мандат, през който той най-вероятно ще остане недостижим.

След като президентът си дава сметка - както самичък се изрази в общественото си изказване, че " отчетността на основния прокурор при настоящия парламентарен модел приключва с избора му " - прибавяме, и с указа за назначението му, то звучат наивно упованията на Радев към новия основен " да сбъдне очакванията на българите за правда и правдивост ". Защото няма кой да го попита какво прави и за какво. Но освен поради това, а и тъй като с досегашните си дейности е посочил точно селективно изтъкване на отговорни, и то най-вече критикуващите дейностите му.

Можеше ли президентът да препятства назначението на Гешев?

Не. Но можеше да изиска пояснение от Конституционния съд (КС) на процедурата за назчаването, посочена малко в Конституцията, още преди първото връщане на избора, защото експертите по конституционно право показаха разнообразни отзиви ще бъде ли позволено такова искане, какъв може да е отговорът. Това щеше да забави назначението на Гешев, само че нямаше да бъде нарушаване на Конституцията.

Отделен въпрос е, че изборът на Гешев е от дълго време квалифициран като част от повсеместен проект за преодоляване на цялата репресивна система и са авансово обезвредени всички вероятни засечки, в каквато Конституционният съд едва ли щеше да бъде оставен да се прояви.

Когато подмолната машина, чийто мотор е основният прокурор, преследва желанията си, никой не може да я спре точно поради неговата неотговорност пред никого и за нищо - в този модел институциите на страната, в това число Конституционен съд, са най-често единствено крепящи структурата детайли, т.е. Конституционен съд щеше да бетонира статуквото.

Впрочем тази машина можеха да я спрат половин милион жители на площада. И тъй като тях ги няма; и тъй като високите представители на интелигенцията са конюнктурни и даже продажни от много време - осем учени поддържаха Гешев с текст, заимствуван като че ли от уеб страниците на Пеевски, което е най-печалната препоръка за българската реалност; а умни другояче хора бърчат носове пред неестетическите прояви на митингите та измежду тази картина естествено и по наложителност сме се вторачили в президента и желаеме от него дейно деяние. Какво може президентът оттук насетне? Радев направи поръчка да инициира спор за смяна на Конституцията. Защото " от успеваемостта на промените в правосъдната система зависи дали ще реализираме правдивост, изкривяване на корупцията, качествено държавно ръководство и просперираща социална среда. " Връщам се на машината с мотора, която в действителност желаеме да променим /демонтираме?/, прегазваща до този миг всеки опит за смяна. Моторът ще се опълчва с цялата си процесуална репресивна власт над парламентарни сили и цивилен общности и със зъби и нокти ще брани своята безотговорност и недостижимост, която е планувана посредством тандема Гешев - Цацаров в цялостен синхрон: Гешев ще повдига обвиняванията на визираните точно селективно в неговите изказвания " кръгове ", в действителност към този момент " един кръг ", ръководителят на КПКОНПИ въз основа на тях ще постанова запорите, подобен е законът.

При такава нагледност няма ли да се повтори неуспехът на опита на президента да бъде изменен да вземем за пример методът на избор на шефа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) - този избор да се извади от пазарлъците на парламентарните партии и да се прави от президента, с цел да се подсигурява безпристрастност и неселективност на преследването на високата корупция. Спомнете си съпротивата, с която политическите партии и водачи отпред с ГЕРБ и основният прокурор посрещнаха тази концепция по време на два Консултативни съвета за наионална сигурност и го упрекнаха надали не в нарушение на правилата на парламентарната република? В която единствено Народното събрание имал право да взема решение кой ще управлява КПКОНПИ и това състояние трябвало да остане непипнато.Има всички учредения за опасения, че новата концепция на Радев за спор за конституционни промени да бъде потопена в същата словесна измама за запазване на демокрацията от попълзновенията на президента, който желал власт. Да, президентът би трябвало ясно да съобщи, че се нуждае от пълномощия И този въпрос да стане част от дебата за конституционни промени. Досегашните президенти като че ли смятаха за неприятен усет да признаят, че конституцията ги е направила фигуранти без нито едно независимо пълномощие.

От Радев се чака да постави точка на лицемерието " не се нуждая от пълномощия ". Ако и Радев счита същото и не смее да изиска власт, която прочее се легитимира от директния му избор от два милиона българи, то дебатът за промени на Конституцията ще се изроди в говорилня, която да украси имиджа му като угрижен за господство на закона и да обезпечи повторния му мандат. Но не и да докара до резултати за жителите като правдивост и неселективно гонене на отговорните.След като - ще повторя, не могат да се съберат половин милион съпротивляващи се жители - а не могат, тъй като дългогодишните скандални своеволия на трите управляващи, преминаващи в последно време и в намерено мракобесие, отчаяха и демотивирахабългарите, то някой би трябвало да поеме отговорност. И да изиска власт, която да използва друго от използването й от политическите водачи, съюзени с недосегаемия тандем Гешев - Цацаров.

Ако тези разсъждения нарушават положителния звук на безкрайното наукообразно-демократично каканижене на политолозите по тв приемника и тревожат с радикалността си, посочете излаз. Само не казвайте - народът е удовлетворен и по тази причина мълчи. Това, последното, е идейният поддръжник на всяка робия. В българския случай - на мафиотизирания възел сред слетите управляващи и техния стопански контрагент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (215)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР