Президентът Румен Радев ще води българската делегация, която по традиция

...
Президентът Румен Радев ще води българската делегация, която по традиция
Коментари Харесай

Радев и Пендаровски заедно в Рим за среща с папата

Президентът Румен Радев ще води българската делегация, която по традиция е приемна на визита от главата на Римокатолическата черква във Ватикана във връзка 24 май. Към българската делегация от Скопие ще се причисли и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

Румен Радев и Стево Пендаровски ще почетат дружно делото на светите братя Кирил и Методий в Рим.

Утре двамата президенти ще посетят базиликата " Санта Мария Маджоре " в италианската столица, където през девети век папа Адриан втори благославя българската писменост и написаните на нея книги от светите братя Кирил и Методий.

" Благодаря на президента Пендаровски, че той одобри моята покана дружно да отидем до Рим, дружно да почетем светите братя Кирил и Методий, дружно да пътуваме, дружно да се върнем, тъй като ние с хипотези, нашата взаимна воля, за предците, която ще бъде с протокол ", сподели българският президент. Страната ни поддържа европейският път на Скопие.

" България е най-големият другар на Република Северна Македония и никой повече от нас не желае те в действителност да имат тази вероятност. В същото време, пътят за нейното реализиране минава най-много през София. Ние желаеме да забележим резистентен, необратим развой, а освен заявления ".

Днес в представителството на европейската комисия в Рим Румен Радев и Стево Пендаровски ще участват на сключване на съглашение за съдействие сред Българска телеграфна агенция и осведомителната организация на РСМ.

В четвъртък президентът и българската делегация ще бъдат признати на визита от папа Франциск.

По-късно президентът на участва на Света литургия в базиликата " Сан Клементе ", където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език. В базиликата се намира и гробът на свети Кирил.

В петък президентът ще се срещне с италианския си сътрудник Серджо Матарела.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР