Президентът Румен Радев ще участва в шестата Среща на върха

...
Президентът Румен Радев ще участва в шестата Среща на върха
Коментари Харесай

Какво ще обсъжда Радев в Брюксел

Президентът Румен Радев ще взе участие в шестата Среща на върха на „ Източното партньорство “ и в съвещанието на Европейския съвет в Брюксел. Посещението на президента в Брюксел ще продължи до 16 декември. 

На тези срещи на върха нормално участват или държавните глави на страните, или държавните ръководители. В тази последна среща за годината България ще бъде представлявана от президента Румен Радев, предава Нова.   

На заседанието ще бъдат разисквани тематиките за цените на енергийните запаси, партньорство в сигурността, както и битката с разпространяването на COVID-19. Неофициално се очакваше утре на Европейския съвет една от тематиките да бъде и присъединението на Западните Балкани.

На масата са извънредно сериозни въпроси, на които европейските водачи би трябвало да потърсят отговор. Като първи от тях е заплашителното разпространяване на новия вид на COVID-19 Омикрон. Европейските страни считат да наложат общоевропейски рестрикции.

Очаква се всички европейски страни да се включат в обща регистрационна форма, която се попълня сега от всеки пътуващ в страни като Италия или Белгия, само че от в този момент нататък ще бъде за всички страни.

Другата значима тематика, която ще се разисква, е за високите цени на енергийните източници, тъй като се чака те освен да не се задържат, само че и да не престават да се повишават в идващите месеци.

Основна тематика ще е „ Източното партньорство “. Европейски Съюз ще се срещне с страните от Източния блок - Молдова и Украйна, а Беларус е била изключена от диалозите, макар че ще бъде обсъждана поради емигрантите, които пропуща към Европа.

Очаква се и отговорът на въпроса за Украйна, която да получи помощ от Европейски Съюз, както и опасността от съветски войски по границата й.

Европа разгласи 17 милиарда помощ за Украйна, както и военна техническа помощ.

Вчера стана ясно, че България е удостоверила позицията си против започването на договаряния за присъединение на районен съд Македония към Европейския съюз поради противоречивите моменти в двустранните връзки, които Скопие, би трябвало да почисти, като да вземем за пример " езика на омразата ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР