Президентът Румен Радев ще разговаря с италианския си колега Серджо

...
Президентът Румен Радев ще разговаря с италианския си колега Серджо
Коментари Харесай

Радев се среща с италианския си колега

Президентът Румен Радев ще беседва с италианския си сътрудник Серджо Матарела през днешния ден в Рим. Очаква се двамата да обсъдят двустранните връзки сред България и Италия и тематики от европейския дневен ред, в това число вероятностите за участие на Северна Македония в Европейски Съюз и връзките с България.

Следобед президентите на България и на Република Северна Македония (РСМ), които през вчерашния ден уважиха дружно делото на Светите братя Кирил и Методий, което се случва за първи път, ще отпътуват дружно от Рим. От италианската столица българският аероплан с делегациите на Румен Радев и Стево Пендаровски ще кацне в Скопие.

По време на общите събития през последните дни двамата президенти потвърдиха, че това е добър мотив София и Скопие да възобновят разговора на най-високо равнище.

Румен Радев съобщи, че няма потребност в смесената историческа комисия да се включват и трети страни, тъй като двете страни са си най-близки и нямат потребност от преводач.

„ Ние, двете страни между тях би трябвало да ги решим тези неща - не в Брюксел, не в Берлин, не в Париж. Там, най-после ще документираме, само че ние би трябвало дружно да го решим. Комуникацията върви с Европа, само че най-важното е връзката и доверието сред нас “, сподели Радев.

Стево Пендаровски чака разговора сред София и Скопие да продължи в бъдеще на всички равнища.

„ С сътрудника Радев, той е събеседник, с който можем да приказваме на един и същи език. Не приказвам тук за македонския и българския език, приказвам за европейския език, който само може да донесе по-добро, по-светло бъдеще за нашите две страни и за нашите два народа “, сподели президентът на Северна Македония.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР