Президентът Румен Радев се среща с кандидата за служебен министър-председател

...
Президентът Румен Радев се среща с кандидата за служебен министър-председател
Коментари Харесай

Румен Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство

Президентът Румен Радев се среща с претендента за длъжностен министър-председател Димитър Главчев. Радев ще разпореди на ръководителя на Сметната палата да предложи състав на кабинет. „ Едва ли има смисъл да разясня повече конституционните промени. Събитията бяха показателни и разкриха тяхната неплатежоспособност. В това се убедиха и създателите “, сподели президентът Румен Радев.
„ Партиите, които не съумяха да обезпечат устойчиво ръководство, съумяха да лимитират оптимално пълномощията на президента, като ги слагат в тясна и невероятно за осъществяване рамка “, добави той. „ Страната ни се оказа на прага на невиждана конституционна рецесия. Без да се сформира държавно управление няма по какъв начин да се назначат избори. Аз ще направя всичко допустимо, с цел да не позволи страната да изпадне в тази обстановка. Искам да благодаря на всички претенденти за служебни министър председатели, които се отзоваха. Разбирам и почитам претекстовете им за отвращение или неспособност да заемат този пост. Съжалявам за сложната обстановка, в която са сложени. Искам да благодаря на Димитър Главчев, който единствен одобри да се нагърби с тази виновна задача и прояви възприятие за дълг “, акцентира президентът.
Румен Радев посочи, че ще чака предложенията за състав на Министерския съвет до събота.
„ С вас знаем, че това е мъчно решение и за двамата ни. Каква беше алтернативата в случай, че аз бях финален – да хвърлим страната в конституционна рецесия. Последствията щяха да са неприятни. С отговорност подобавам към написаното в Конституцията. Ще показва състав за държавно управление, който ще е равно далечен. Ще направя по този начин, че да не се срамувате при подписването на указа за държавно управление. Ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България. При съставянето на кабинет ще показва претендентите на политическите водачи. Тежък е изборът, само че ще го извърша отговорно “, изясни Димитър Главчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР