Президентът Румен Радев се превръща във водач на нацията. В

...
Президентът Румен Радев се превръща във водач на нацията. В
Коментари Харесай

Радев се превръща във водач на нацията, отнема лидерството на Борисов

Президентът Румен Радев се трансформира във лидер на нацията. В нейния татко, който задава посоката и демонстрира грешките. Като за задачата първо рисува правилен облик за положението на страната и обществото, неизкривен от пожелателно мислене.

Това демонстрира първата му година, регистрирана от президента през днешния ден на „ Дондуков “ 2.

Картината на страната, която обрисува Румен Радев в изказването си съществено се разграничава от картината, която ни рисува министър председателят Бойко Борисов всякога, когато застане пред камерите. Това написа в коментар за уеб страницата "Епицентър " Красина Кръстева.

Радев приказва за положението на демокрацията; за демографската злополука, застрашаваща нацията с изчезване; за нуждата от правосъдна реформа; за това, че се нарушава правилото на разделянето на управляващите – лишават се пълномощия от президента, с цел да се дават на изпълнителната власт; за агресията; за неналичието на правдивост...

Борисов приказва за непоклатимост, за висок стопански напредък, за ниска безработица, за европейска поддръжка...

Сякаш живеят в две разнообразни Българии.

Коя от тях ще се припокрие с картината, която елементарният българин вижда?

Радев демонстрира болежка за обезлюдените села, Борисов като че ли не ги вижда.

Радев приказва за нуждата да се отстоява върховенството на закона, за Борисов няма такова нещо.

Всъщност, някой спомня ли си министър председателят най-малко един път за всичките си три мандата да е загатнал това разбиране - „ господство на закона “? Да е приказвал за независимост на медиите по различен метод, с изключение на като недоволство по какъв начин имало някакви уеб сайтове, които го подлагали на критика от заран до вечер и затова – свободата на словото е налице?

Когато слушаш Радев, разбираш за какво ни подлага на критика Брюксел.

Защо не можем да унищожим клишето за „ най-бедната и най-корумпирана страна в Европейския съюз “.

Когато слушаш Борисов можеш да се объркаш, да се запиташ даже – белким нашите сътрудници в Европейския съюз не виждат изключителните ни достижения, че непрестанно сипят упреци по наш адрес? Нима не знаят, че корупция има на всички места, че не България я е измислила, че самата дума не е българска, а е привнесена в езика ни?

Радев сложи без заобикалки въпроса за положението на демокрацията у нас .

Тема, която не съществува за премиера.

Борисов постоянно се държи по този начин, като че ли в никакъв случай не е чел Конституцията. Сякаш не знае, че главата на изпълнителната власт се избира от Народното събрание и се регистрира пред него (а може би и не знае и по тази причина постоянно неглижара разискванията по вотовете на съмнение, желани му като министър-председател).

Президентът даде да се разбере, че не има намерение да мълчи, когато Конституцията се гази, а демокрацията – суспендира.

В словото си президентът Радев изрече на глас неща, които виждат доста българи, на които не е безразлично по какъв път върви страната.

Радев съобщи:

„ Парламентарната република атрофира. Парламентът от ден на ден се трансформира в нотариат, който единствено официализира решенията на държавното управление. Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите. “

„ Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. На третото десетилетие от измененията е под въпрос едно фундаментално демократично право – свободата на словото. “

Като човек, роден при започване на 60-те години на предишния век, Румен Радев няма по какъв начин да не вижда приликите сред България на Борисов и България на Живков. Особено що се отнася до бодряшките хвалби по какъв начин всичко върви без спънки и какъв брой доста ни почитат нашите съдружници. И това няма по какъв начин да не го нервира. И като човек, преглътнал несгодите на прехода в името на построяването на по-справедливо общество. Но и като президент, който не може да допусне да бъде неглижиран в сфери, в които има пълномощия. Като външната политика. За Радев тя би трябвало да се кове в България, а когато се канят държавни глави на непознати страни, българският държавен глава да не научава за това от медиите.

Какво ни сподели с речта си Румен Радев?

Той очерта своята визия за развиването на България – като същинска европейска страна, в която върховенството на закона и свободата на словото се почитат. Която не се трансформира последователно в страна от източен вид с еднолична власт, в която конституцията и главните институции са просто заслон.

Визия, която няма по какъв начин да не се хареса. И освен на тези, които са дали своят вот за него. Защото Радев сподели това, което доста хора желаят – има потребност от смяна!

Румен Радев печели с това, че споделя на хората това, което и те виждат.

Докато Борисов загуби главното преимущество, което имаше – умеенето да комуникира с хората, да приказва на техния език нещата от тяхното съществуване, само че вдъхвайки им увереността, че може да промени това съществуване в позитивна посока.

Този „ национален “ Бойко харесваха хората. Не Геостратега, който им чертае розови картини, до момента в който се прегръща с водачите на Европа. И който към този момент не вижда по какъв начин живеят те.

Борисов Геостратега подвигна ръка от пулса на елементарния човек. Но в политиката е като в природата, няма празно място. И на освободената територия идва Румен Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР