Президентът Румен Радев разтегли във времето свикването на парламента, за

...
Президентът Румен Радев разтегли във времето свикването на парламента, за
Коментари Харесай

Доц. Григор Сарийски: Има натрупано инфлационно напрежение, което тепърва ще се излива

Президентът Румен Радев разтегли във времето свикването на Народното събрание, с цел да може партиите да стартират да приказват посред и да се разрешат наболелите проблеми като бедността, цените, бюджета и отбраната на обществено слабите. Това, което следим сега обаче е радикално друго. Оказва се, че приоритет е външнополитическа тематика.

Проучване на „ Тренд “ сочи, че 80% от българите са обезпокоени за икономическото положение на страната, както и за персоналните си финанси. Намалява потреблението даже на съществени хранителни артикули. Тревога се вижда и във връзка с загубата на работа.

Дневният ред на Народното събрание няма нищо общо с проблемите, които тревожат обществото, установи пред БНР доцент Грегор Сарийски, който е макроикономист от Българска академия на науките.

„ В рамките на предходния парламент просто се раздаваха пари на калпак. Малкото стъпки, които бяха подхванати, задълбочиха проблемите. В бюджета бяха насъбрани очевидни и скрити отговорности. Те ще би трябвало занапред да бъдат покривани. И този парламент ще се занимава с пазаруване на политическо време с контрапродуктивни ограничения, даващи на всеки по нещо “.

Миналата година България е платила за импорт на артикули и първични материали от Русия 3.5 милиарда лв.. За същия интервал през тази година сме платили 8 милиарда, регистрира доцент Сарийски.

" Това, което реализираме със глобите, е само повишение на цените и изпращане на повече пари в Руската федерация “.

Има едно насъбрано инфлационно напрежение, което занапред ще се излива, разясни икономистът.

„ С него няма по какъв начин да се оправим. Намаляването на продукцията за крайния консуматор е нещо, което е идно. Това ще докара до растеж на цените и понижаване на потреблението “.

Грешките на предходният парламент не трябва да бъдат повтаряни, моли той.

„ Когато раздавате пари на калпак, без значение дали ще е като отстъпки от горивата или нещо друго, подпомагате потребителите, които са с по-голямо богатство. Ние към момента нямаме определение какво е енергийна беднотия “.

Българското държавно управление все по-трудно и по-скъпо ще получава дълг, счита доцент Сарийски.

„ Правителството би трябвало да си събере борчовете, вместо да компенсира със заеми “.

Макроикономистът цитира изявление на Клаудио Бурио, който е икономист на Банката за интернационалните разплащания и споделя, че следва Западът да си заплати сметката за 40 години погрешен стопански модел.

Бюджетът за идната година би трябвало да бъде дискреционен, уверен е доцент Сарийски.

„ Фискалните тласъци би трябвало да отидат при нуждаещите се “.

Експертът се надява страната ни да не стане член на еврозоната през 2024 година.

„ Еврозоната съставлява непълен отвод от суверенитет. България не може да се възползва от преимуществата й, тя ще употребява само негативи. Страната ни ще бъде натоварена с спомагателни разноски, които да заплаща и ще загуби част от ръководството на активите на Централната си банка “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР