Президентът Румен Радев призова за разбиране към мерките на правителството,

...
Президентът Румен Радев призова за разбиране към мерките на правителството,
Коментари Харесай

Радев: Призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството

Президентът Румен Радев прикани за схващане към ограниченията на държавното управление, свързани със зеления Covid документ. Той сподели това пред публицисти след края на Европейския съвет.

Президентът напомни индикаторите, дадени от  председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, а точно че междинният % на имунизираните в Общността е над 75 на 100, като за много страни-членки той е над 90.

" Тя дипломатично не загатна България и Румъния ", сподели президентът:

" Изключително обезпокоително е това, което става в Румъния. Говорих и с президента Клаус Йоханис. Болниците към този момент са безусловно претрупани, бързата помощ, лекарите. Призовавам за разсъдливост, за схващане на това, което прави държавното управление. Да, предстои на рецензия в някои аспекти за метода на въвеждане на тези ограничения, само че ние би трябвало да създадем всичко допустимо да не допуснем подобен пик ", добави президентът.

На въпрос на " Хоризонт " ще свика ли консултативния съвет за национална сигурност по отношение на възходящия брой Covid случаи, той отговори:

" Да, аз бих свикал, само че би трябвало да имаме отсреща ясни позиции ".

В Брюксел президентът напомни още, че делът на зелената сила в общия енергиен микс на Европейски Съюз е едвам 38 на 100, като до момента не е открит резистентен метод за нейното предпазване. Той акцентира:

" Решенията за неглижиране на този тип сила са прекомерно прибързани в тази конюнктура. Затова и се приема настояването на тези 10 страни, измежду които и България, нуклеарната сила и производството на сила от природен газ да бъдат приети като " зелени сили " и чакаме във втория акт на Европейската комисия през ноември това да стане факт ".

Във връзка с решението на Русия да закрие представителството си в НАТО, президентът сподели, че разговорът би трябвало да продължи и че се движим в развой, от който нито една от страните няма изгода.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР