Президентът Румен Радев призова правителството спешно да разгледа проблема с

...
Президентът Румен Радев призова правителството спешно да разгледа проблема с
Коментари Харесай

Радев поиска по-ниско ДДС върху цената на хляба, Асен Василев отхвърли възможността

Президентът Румен Радев прикани държавното управление незабавно да прегледа казуса с производството на самун у нас и да разиска понижаване на ставката на Данък добавена стойност от 20 на 9 % за хлебните произведения. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отхвърли сходна опция.

Според Румен Радев диференцираната ставка не би трябвало да се дефинира по групи артикули, а по стратегически браншове, каквито са земеделието, хлебопроизводството и отглеждането на животни.

" Моят апел е държавното управление и Народното събрание да се вслушат в хората, които създават хляба, тъй като диференцирана ставка 9 % Данък добавена стойност единствено върху хляба е стратегическо решение. То може да докара и до изсветляване на производството, до ефикасна битка със сивата стопанска система ", съобщи президентът Румен Радев.

Той добави, че хлябът е част от традициите ни и цената му е детайл от дребната потребителска кошница.

" От цената на хляба зависи и това по какъв начин се оправяме с икономическата и енергийната рецесии ", добави Румен Радев.

Отговорът на държавното управление не закъсня. Финансовият министър Асен Василев попари упованията на сектора за понижаване на налог добавена стойност.

" Имаме съдружно съглашение, там не се плануват диференцирани Данък добавена стойност ставки с изключение на тези, които съществуваха и бяха въведени по време на пандемията. Намаляването на Данък добавена стойност по никакъв метод няма да понижи цената, това го видяхме към този момент със бранша на ресторантьорството ", добави министърът на финансите Асен Василев.

Заради повишаването на суровините и високите сметки за ток хлебопроизводителите са в непрестанен стрес за цената за хляба, която непрестанно пораства. Изразиха и подозрение за намаляването на Данък добавена стойност на 9 %.

" В множеството западноевропейски страни, членки на Европейския съюз, ДДС-то е сред 6 и 12%, тук е 20%. Лично от моя позиция, като човек, работещ повече от 20 години в тази система, допускам, че резултатът ще се почувства когато множеството от сътрудниците излязат на ярко ", разяснява Иво Бонев от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.

Президентът Румен Радев сподели още, че може да се намерения за разширение на мярката 60 на 40, тъй че по-големи предприятия, като хлебозаводи, да могат да се възползват от нея.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР