Президентът Румен Радев пристигна в турската столица Анкара за церемонията

...
Президентът Румен Радев пристигна в турската столица Анкара за церемонията
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев пристигна в Анкара за клетвата на турския държавен глава Ердоган

Президентът Румен Радев дойде в турската столица Анкара за церемонията по встъпването в служба на Реджеп Тайип Ердоган за третия му президентски мандат.

Ердоган завоюва на 28 май балотажа на президентските избори с 52,18 % от гласовете против претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс към неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) получи устойчиво болшинство в Народното събрание.

На гала, която ще се организира в президентския замък " Бештепе " след полагането на клетва от Ердоган в Народното събрание, ще участват високопоставени представители на 78 страни - 21 държавни глави, 13 министър председатели, представители на парламентарно и министерско ниво, както и представители на интернационалните организации, в това число НАТО и Организацията за ислямско съдействие, осведоми Анадолската организация.

Ердоган удържа победа и в изборите от 2014 и 2018 година, а преди да стане държавен глава бе министър председател на Турция в продължение на над 11 години.

Румен Радев участва на инаугурацията на турския си сътрудник след изборите от 2018 година, а през декември предходната година бе на работно посещаване в Истанбул по покана на Ердоган. Двамата организираха среща " на четири очи " в двореца " Вахдеттин ".

Българския президент на 29 май поздрави турския си сътрудник за преизбирането му, изразявайки убеденост, че чудесно разрастващото се през последния интервал двустранно и многостранно съдействие сред България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на турския президент и ще бъде фактор за подсилване на добросъседството, доверието, сигурността и съдействието в района на Югоизточна Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР