Президентът Румен Радев премина границите на институционалното уважение. Това заяви

...
Президентът Румен Радев премина границите на институционалното уважение. Това заяви
Коментари Харесай

Николай Денков: Радев премина границите, време е да заровим томахавките и да работим

Президентът Румен Радев мина границите на институционалното почитание. Това съобщи министър председателят Николай Денков пред Българска национална телевизия, като подсети, че работата на президента е да направи нужното за осъществяване на мандата, а на Народното събрание – да гласоподава държавното управление.

" Тук той мина границите. Част от изявленията, които той направи от Турция, част от изявленията през днешния ден, също са отвън границите на институционалното почитание. (...) Моят апел към президента персонално, и към институцията, е да заровим томахавките, да забравим тези думи, които бяха казани, и да стартираме да работим дружно. " - уточни той.

Всяка институция би трябвало да почита другите, подсети Денков.

Премиерът дефинира като бойкот освобождението на всички заместник-министри от служебното държавно управление:

" Не съм чувал за различен подобен случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това основава проблем, тъй като когато влезе един министър, работата не стопира, има доста преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра. "

„ Чух доклада на служебното държавно управление – сигурен съм, че има доста достижения, само че не споделиха нито един проблем “, уточни той, като означи, че ще има потребност от още една среща с Гълъб Донев, с цел да беседват какви проблемите - такива неизбежно има във всяко ръководство.

По думите на Денков, най-неотложната задача пред новото ръководство е правенето и приемането на бюджет:

" Ще изтеглим в този момент импортирания бюджет, защото дефицитът е прекомерно огромен, в къси периоди ще подготвим нов вид на бюджета и ще бъде импортиран в Народно събрание, а да бъде признат преди лятната почивка, в случай че въобще има такава. "

Той се ангажира България да извършва решението на Народното събрание за изпращане на военна помощ за Украйна.Новият министър на защитата Тодов Тагарев ще има за задача да откри до каква степен то е изпалнявно досега и дали не е саботирано.

" Информацията беше много спорна досега, по тази причина е работа на военния министър да разбере какво се е случвало досега. Пускат се клюки по най-различни тематики, един от тях е за изпращане на бойци, в това няма нищо правилно. "

Другата неотложна задача е да бъдат формирани екипите в министерските препоръки, защото днешното освобождение на заместник-министрите от служебния кабинет ще попречи на работата на постоянния.

Николай Денков разяснява и въпроса за шефовете на службите.

" Въпросът беше задоволително ясно разискван през последните дни - те би трябвало да служат на България и това не значи, че би трябвало да има чистка, а би трябвало да се огледа кой по какъв начин си прави работата и тези решения ще бъдат в границите на Народното събрание ", означи той.

" Има проблеми със службите, една от тях беше казана на чуването в Народно събрание - информацията, че няма да има война, показана няколко дни преди тя да стартира, значи, че или те не са получили информация от партньорските служби, тъй като не са им имали доверие или те не са показали наличната информация пред народните представители. " - разясни министър председателят.

Той добави, че шефът на ДАНС си е разрешил политически квалификации, които излизат отвън неговата професионална активност.

Денков разяснява и нападките от опозиционните партии в Народното събрание през днешния ден:

" Нямаше изненади, за мен и за моите сътрудници беше ясно че от една страна някои партии си вършат предизборна акция, до момента в който за други това евентуално е метод да бъдат видяни. Ние, които сформираме това държавно управление, се опитваме да зададем работен звук, тъй като има ужасно доста работа за в бъдеще. "

По мотив поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов министър председателят уточни, че години наред против тях не са водени следствия или повдигани обвинявания.

" Да се извадят в този миг явно е политически акт в опит да се блокира съставянето на постоянно държавно управление ", акцентира министър председателят.

Според него правосъдната промяна и процедурата за премахване на Иван Гешев играят роля в този развой.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР