Президентът Румен Радев поиска да бъдат търсени решения на редица

...
Президентът Румен Радев поиска да бъдат търсени решения на редица
Коментари Харесай

Президентът поиска от избирателната комисия решение на проблемите около електронното дистанционно гласуване

Президентът Румен Радев изиска да бъдат търсени решения на редица проблеми, свързани с отдалеченото електронно гласоподаване. Държавният глава откри 26-ата интернационална конференция на Асоциацията на органите за ръководство на избори в Европа, която се организира в София през днешния ден.

" Огромна част от българските жители напуснаха страната. Те имат проблеми да упражнят правото си по Конституция на глас. Те са по всички континенти и страни, само че ние като страна нямаме потенциал - финансов и като хора, да осигурим секции на всички места. Затова интензивно работим по въвеждане на електронно отдалечено гласоподаване ", разгласи Румен Радев. По думите му това обаче е обвързвано с доста съществени проблеми.

Защитена ли е тайната на вота онлайн

" На първо място това е да се даде опция на всеки да гласоподава чисто софтуерно и технически; на второ място - да се защитят персоналните данни, да се отбрани тайната на вота, и не на последно място - да защитим сигурността и честността на този избор и да избегнем всички рискове този избор да бъде манипулиран. Това са все провокации, които водят до комплицирани технологически решения. Ще бъда задоволен, в случай че тези проблеми се дискутират и се търси решение " сподели още президентът. По думите му с развиването на технологиите заканите, свързани с прозрачността и честността на изборите са на всички места, а организирането и провеждането на изборите е сложна задача.

" Няма да бъде пресилено, в случай че кажем, че завоеванията на актуалния свят се дължат на демократичните избори. Чрез избори - концепциите се трансформират във власт, гласоподавателите упражняват надзор, става интеграция на обществото, защото разпокъсаните гласове се сплотяват. Демократичните избори съгласно мен са критерии за цивилизационността на едно общество. Изключително значимо е това общество да подсигурява свободата на волеизлияние, да отбрани неговия глас и да го регистрира правилно и почтено ", сподели още Румен Радев.

Гласуване по непрекъснат адрес или от телефона

И вицепремиерът Томислав Дончев зададе няколко въпроса и обърна внимание на " сянката на подозрение ", която може да споходи и машинното, и електронното гласоподаване. Според него електронните системи за гласоподаване занапред ще водят война за своята легитимност.

Томислав Дончев изясни по какъв начин в страната постистината е станала норма и това също е предизвикателство пред изборния развой. Той цитира Умберто Еко и сподели, че " във фейсбук и ученият, и пияницата от кръчмата имат идентична тежест на мнение ".

" Доколко има смисъл да гласуваш по непрекъснат адрес, като софтуерно е допустимо да гласуваш от телефона си ", попита още вицепремиерът. По думите му въпросът на въпросите е може ли директната народна власт да се демонстрира всеки ден.

Във видео послание еврокомисарят Мария Габриел сподели: " Часовникът безшумно отмерва края на изборите на хартия. Тези преимущества са и провокации ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР