Президентът Румен Радев отново намери повод за атака срещу ПП-ДБ,

...
Президентът Румен Радев отново намери повод за атака срещу ПП-ДБ,
Коментари Харесай

Радев се опълчи на идеите за край на президентските служебни кабинети

Президентът Румен Радев още веднъж откри мотив за офанзива против ПП-ДБ, като разгласи плана им за промени в конституцията за " юридически необразован и политически циничен ".

Основният му претекст против предложенията се оказа фактът, че те засягат точно неговата институционална власт през концепцията за изтриване на правото на президента да ръководи еднолично през служебните кабинети.

" Явно ръководещите виждат в служебните кабинети някаква опасност. Но очевидно опасността е от осъзнаването на контраста – изключително сред последния длъжностен кабинет и последните работни държавни управления. Докато те създаваха рецесии – служебното ги решаваше ", разгласи Радев.

Самият той контролираше изпълнителната власт сред май - декември 2021 и август 2022 - юни 2023 година на фона на парламентарната рецесия и поредност от предварителни избори. Кабинетът на Гълъб Донев завръши с 35% утвърждение (според данни на " Тренд " ), само че персоналният рейтинг на Радев се стопи в последните месеци от ръководството му - единствено за един месец спадна със седем на 100 до 36% (юни 2023).

Радев нападна официално и предложенията за промяна в правосъдната власт, като упрекна ПП-ДБ, че не са оправдали упованията за " работещи решения, които да водят към повече правдивост и отчетност, към по-малко политизация а правосъдната система ".

Неговият екип също твърдеше, че готви оферти за конституционна промяна, само че най-малко от три години те не са представяни за разискване.

Последният му мотив против плана е концепцията за промяна на националния празник от 3 март на 24 май и записването му в конституцията.

" Явно когато нямаш работещи решения за сегашното и за бъдещето започваш война с предишното. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е нападение против историята, против идеалите на българските възрожденци, против хилядите починали за свободата ни. Категорично срещу съм против такива опити ", съобщи той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР