Президентът Румен Радев отказа летище София да носи името на

...
Президентът Румен Радев отказа летище София да носи името на
Коментари Харесай

Румен Радев отказа летище София да бъде преименувано на Желю Желев

Президентът Румен Радев отхвърли летище София да носи името на Желю Желев.

Това излиза наяве от годишния отчет на Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места за 2018 година, оповестен на страницата на президента.

Комисията единомислещо е приела решение да не се поддържа предложение от Инициативен комитет за отдаване на респект и увековечаване паметта на доктор Желю Желев.

Според претекстовете на комисията Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията ( МТИТС ) е принципал на " Летище София " ЕАД, което е и най-голямото интернационално летище на територията на страната. Това събитие постанова основателите на предлагането да се извърнат за мнение по отношение на промяната на името на летище София към МТИТС, както и към Столична община.

Допълва се, че през последните години в общественото пространство е имало разнообразни начинания за именуване на летището в това число и оферти до Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места към президента, които обаче не са довели до публичен спор и съгласувателни процедури.

Също по този начин излиза наяве от решенията на комисията, че слагането на монумент на Ж. Желев в двора на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и в община Кърджали, както и на паметна плоча в постройката на Профилираната езикова гимназия " Никола Йонков Вапцаров " в Шумен е от компетенцията на университетите и локалните управляващи, които имат своята автономност при взимане на решения от подобен темперамент.

Други решения на комисията: По отношение на преименуването на площад " Свети Александър Невски " - основателите следва да се извърнат към способния орган, в тази ситуация Столичен общински съвет. Реда за именуването или преименуване на улици, площади и други обекти с общинско значение е регламентирано в Закон за локалното самоуправление и локалната администрация;

Решението за преименуване на връх Шипка следва да бъде предхождано от доста необятен публичен спор, в който наложително следва да бъдат привлечени представители на разнообразни институции, в това число Министерство на образованието и науката и Министерство на културата, представители на научните среди, историци, езиковеди, интелектуалци и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР