Президентът Румен Радев обяви, че още утре ще свика консултации

...
Президентът Румен Радев обяви, че още утре ще свика консултации
Коментари Харесай

Преди връчването на третия мандат: Президентът ще проведе консултации в петък

Президентът Румен Радев разгласи, че още на следващия ден ще свика съвещания с всички парламентарно показани политически сили, с цел да се чуе по какъв начин виждат те излаз от създалата се рецесия, какви благоприятни условия виждат за съдружни диалози , за търсене на болшинство в границите на този парламент, към какви цели и стратегии могат да търсят обединяване, с цел да реши на кого да връчи третия мандат.

" Въпросът за властта, който в действителност е значим, не анулира отговорността пред жителите и страната, която носят всички политически сили и българите чакат от политиците решенията и отбраната на националния интерес да бъдат сложени над партийните сметки ", съобщи Радев. 
 
От ГЕРБ-СДС оповестиха през днешния ден, че няма да упражнят даденото от Конституцията право за осъществяване на изследователски мандат за сформиране на държавно управление в 47-ото Народно заседание, както и няма да показват претендент за министър-председател, който да получи мандата. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова показа на президента решението на ПГ на обединението. Това беше декларираната позиция на ГЕРБ-СДС.



На срещата президентът трябваше да връчи мандат за сформиране на държавно управление на втората по величина парламентарна група ГЕРБ-СДС. Освен Атанасова, на „ Дондуков “ 2 от ГЕРБ-СДС беше и депутатът Томислав Дончев .

След гласуването на избор на съмнение и оставката на държавното управление на премиера Кирил Петков , стартира конституционна процедура за образуване на държавно управление в границите на сегашния парламент. На 8 юли номинираният за министър председател от най-голямата парламентарна мощ " Продължаваме Промяната " Асен Василев обаче върна на президента несбъднат първия изследователски мандат за държавно управление, откакто не съумяха да съберат поддръжка за техен нов кабинет. 

Президентът сподели, че почита решението на ГЕРБ-СДС да не се възползва от конституционното право да сформира държавно управление. " В парламентарната република точно парламентарно показаните партии носят директна отговорност за лъчение на управническо болшинство и образуване на държавно управление. Независимо дали са в ръководство или в съпротива, всички парламентарно показани партии имат своята отговорност за намиране на излаз от задълбочаващите рецесии – инфлацията, здравната рецесия въздействат директно върху живота на българските жители и изискват неотложни дейности от виновните институции ", съобщи Радев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР