Президентът Румен Радев не възнамерява да участва заедно с премиера

...
Президентът Румен Радев не възнамерява да участва заедно с премиера
Коментари Харесай

Радев няма да участва в среща с Макрон за Северна Македония

Президентът Румен Радев не има намерение да взе участие дружно с премиера Кирил Петков в среща с президента на Франция Еманюел Макрон по тематиката Северна Македония. Това съобщи пред публицисти в Пловдив президентът, който преди този момент откри Международното ревю за отбранителни артикули и услуги „Хемус 2022“, оповестява БНР.

Форумът се организира под мотото: „Отбрана, антитероризъм и сигурност“, като на формалната гала по откриването участва и министърът на защитата Драгомир Заков.

„Няма прогрес по откритите въпроси сред София и Скопие. Затова и няма изискване за моя аудиенция в Париж, за която се писа“, сподели президентът на откриването на ревюто „Хемус“ в Пловдив.

„Оценявам ангажираността на нашите европейски сътрудници, само че желая да видя действителни резултати“, добави той.

„Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по тематиката „Република Северна Македония“ е Народното събрание, би трябвало да уточня, че последната инстанция постоянно е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми“, добави президентът.

Политиката на България по отношение на бежанците от Украйна би трябвало да бъде доста деликатна, сподели още президентът: „Нашата политика за бежанците би трябвало да бъде доста деликатна и непрекъсната като ангажимент. Сега ние задраскваме нашия приоритет от началото на тази рецесия, да интегрираме тези хора“.

„Всеки, който има предпочитание да работи, да се устоя с труда си и децата му учат нашите учебни заведения, би трябвало да получи такава опция. Но и бежанците би трябвало да следват напътствията на Българската институция. Ако искаш поддръжка от българската страна, надлежно би трябвало да уважаваш нейните решения“, настоя Радев.

Относно известието за разполагането на американски изтребители Ф-35 в базата в Граф Игнатиево президентът сподели, че наличието на сътрудниците ни от НАТО е скъпо за нас.

Военният министър Драгомир Заков добави:
„Имаме в границите на НАТО разнообразни интервенции, които текат от няколко месеца към този момент. Самолетът, който кацна в Граф Игнатиево през днешния ден – Ф-35, американски, е част от интервенция по Аir Policing на дълга отдалеченост. Може да има един, може да има два по едно и също време, може да са и три. Това, че няма непрекъснато основана задача по air policing в България за интервал от време, не значи, че такава интервенция няма да се организира в българското небе. И аз през вчерашния ден споделих, че България ще продължи да бъде подпомагана от съдружници по разнообразни начини“.

„Мисията на нидерландските военновъздушни сили у нас към този момент е приключила“, добави министър Заков.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР