Президентът Румен Радев не каза кога връчва мандата на първата

...
Президентът Румен Радев не каза кога връчва мандата на първата
Коментари Харесай

Президентът няма да бърза с връчването на първия мандат за правителство

Президентът Румен Радев не сподели по кое време връчва мандата на първата политическа мощ ГЕРБ-СДС. Той обаче загатна, че е склонен с нуждата от задоволително време за договаряния сред партиите и евентуално ще им го отпусне. 

По думите му пред медиите, в случай че се следва директно конституционната процедура със периодите, партиите нямат време, а " с цел да можем да наваксаме и да приемем най-малко най-важните закони и решения, Народното събрание има потребност от време ". Той още веднъж прикани за диалогичност и зрялост от страна на политическите сили.

" Виждате, че политическата обстановка е задоволително комплицирана и изисква доста деликатен метод, диалогичност и разсъдък от всички виновни фактори. Свиках консултациите незабавно след конституирането на Народно събрание, с цел да стане ясно за тяхната отговорност за сформиране на държавно управление и приемане на бюджет, значимите закони и нужната времева рамка за тези процеси. Искам да благодаря на партиите за тяхната диалогичност и искреност ", разяснява Румен Радев.

" Ако следваме стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се сформира държавно управление, депутатите няма да има време да одобряват бюджета и значимите закони, а и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година ", стимулира се президентът.

" Силно се надявам, че този парламент ще сложи преди всичко ползите на българските жители и европейската интеграция. Този въпрос за първия мандат е значим, само че доста по-важно е държавническото отношение на партиите. Много е значимо накъде ще тръгнат тези дни, това ще бъде знак, търсенето на общите пресечни точки. Всеки ден е скъп ", разяснява Радев.

Той сподели още, че импортираният бюджет от служебния кабинет е " тест за компетентността, държавническото отношение и политическата зрялост на всички партии с упоритости за власт ".

" Много скоро ще проличи тяхната зрялост и политическа подготвеност ", предвижда президентът. 

Президентът Румен Радев взе участие формалната гала по подписването на декларация, с която България се причислява към Европейския алианс за акумулатори, която се организира в " София тех парк ".

 

Източници: БНР, dnes.dir.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР