Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за
Коментари Харесай

Румен Радев наложи частично вето върху Закона за бюджета на НЗОК

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху част от Закона за бюджета на здравната сподели за идната година, защото касата няма да заплаща за избрани лекарствени артикули през 2018 година.

Според Радев върнатият параграф 6-ти от Преходните и заключителните разпореждания на закона „ поражда опасения, че няма да бъдат обезпечени правата на всички здравноосигурени лица “. С въпросния параграф се открива правилото през 2018 година НЗОК да не заплаща за лекарствени артикули с ново интернационално непатентно название.
Президентът смята, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица и се визира главно конституционно право, което подсигурява налична здравна помощ. Ограниченият финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост, се показва в претекстовете на президента.

Снимка
Президентското несъгласие върху бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година е " голословно и е изрично в ущърб на пациента ". Това се споделя в позиция на Министерството на здравеопазването във връзка решението на президента Радев да върне в Парламента текстовете, с които се открива правилото през 2018 година Касата да не заплаща за лекарствени артикули с ново интернационално непатентно название.

Според президента противоречивият параграф 6 от преходните и заключителните разпореждания на закона за бюджета на Здравната каса " визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ ".

На това Министерството дава отговор, че спреният бюджет обезпечава 407 милиона лв. повече средства за медикаменти, болнична и извънболнична помощ и зъболечение, и че " посредством него е открита вярната рамка, в която общественият фонд може да обезпечи финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи ". /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР