Президентът Румен Радев наложи вето на промените в закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в закона за
Коментари Харесай

Президентското вето върху промените в закона за приватизацията получи подкрепа


Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в закона за приватизацията, с които се предвиждаше уговорките на купувачите по приватизационни контракти да важат за 5, а не за 10 години, освен това със задна дата. Според президента тези текстове освен не пазят публичния интерес, само че и значително го повреждат.

Изненадващо от ГЕРБ оповестиха, че ще поддържат президентското несъгласие.

От Българска социалистическа партия го дефинираха като безусловно основателно и припомниха, че са дали своят вот срещу измененията.

Държавният глава счита, че текстове от закона за приватизацията не обслужват ползите на страната и българските жители, а водят до основни вреди и по тази причина са посрещнати с основателно отвращение от обществото. Според Румен Радев тези дейности на Народното събрание са в прорез с упованията на българските жители за одобряване на законността и справедливостта. Според претекстовете на ветото, използването на ограничаването за 5-годишен период на характерните отговорности и по отношение на настоящите приватизационни контракти ще има за последица освобождение на купувачите от такива отговорности, за осъществяването на които в договорите е очакван по-дълъг период. Така съгласно президента ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени заплащания за неустойки за интервал след тези 5 години.

От ГЕРБ ще поддържат ветото на президента. От партията обясниха, че още през вчерашния ден на среща при премиера даже са обсъждали нови законови ремонти, с цел да спре популисткото говорене по тематиката.

„ Хубаво е, че президентът наложи несъгласие, другояче не знам по какъв начин щяхме да продължим това взаимно пояснение на нормите, които сме приели. Но може би президентът има изпреварваща информация от вчерашното съвещание при премиера, с цел да може през днешния ден да избърза с налагането на ветото. Не постоянно борбата, която някой залага да има сред президентската институция и Народното събрание, в тази ситуация с наложено несъгласие - ние споделяме - ще се съобразим с претекстовете на президента и няма да внесем нашия законопроект “, съобщи Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ.

Промените провокираха следващото напрежение в ръководещата коалиция и бяха избрани като лобистки от НФСБ.

„ Лично аз показвам задоволство от това,което чух като позиция на ГЕРБ, че те ще поддържат ветото на президента, както то е импортирано, по този начин както ние настоявахме след приемането му в пленарна зала “, сподели Християн Митев от Обединени патриоти.

„ Трябва да прекратим всевъзможни нападки по каквато и да е тематика. Може би би трябвало да подобрим връзката си, с цел да не изпадаме в сходни обстановки “, посочи Цветан Цветанов, ГЕРБ.

От ляво обявиха, че поддържат ветото и са срещу закона.

„ Той е тежко лобистки и обслужва ползите на избрани олигарси в България да не си заплащат отговорностите. Единственият метод тези текстове да паднат сега е да се поддържа ветото на президента. Ние сме за това - такива облекчения на купувачи на предприятия да няма въобще “, съобщи Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия.

„ Във връзка със спекулациите и тиражирането в общественото пространство, че има лобистки текстове, които обслужват избрани стопански кръгове или избрани бизнес лица, мога да кажа изрично, че в никакъв случай и по никакъв мотив ГЕРБ не е приемал и не е обсъждал такива текстове “, сподели още Цветан Цветанов, ГЕРБ.

Утре икономическата комисия ще се събере на изключително съвещание, с цел да разиска ветото на президента. Българска социалистическа партия са подготвени даже Народното събрание да заседава изключително през лятната почивка за решение на проблема с измененията в закона за приватизацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР