Президентът Румен Радев, който представя България на започналата преди малко

...
Президентът Румен Радев, който представя България на започналата преди малко
Коментари Харесай

Най-важната тема за България в Брюксел - енергетиката

Президентът Румен Радев, който показва България на почналата доскоро в Брюксел двудневна среща на върха на Европейски Съюз, сложи акцент върху тематиката за енергетиката и цената на Зелената договорка. Тя е първа точка от дневния ред на водачите, които ще приказват още за върховенството на закона, имунизацията против COVID-19 в Европейски Съюз, епидемиологичната обстановка в Европа, както и за миграцията и търговията.

Радев съобщи, че " България уверено поддържа прехода към климатична неутрална стопанска система, само че този преход би трябвало да бъде равномерен, резистентен, уравновесен и щадящ жителите и стопанската система ".

Европейски Съюз си слага за цел да стане въглеродно безпристрастен до 2050 година, като до 2030 година понижи с 55% СО2 излъчвания по отношение на 90-те години. За да се реализира тази цел, които водачите ще обсъдят за първи път в четвъртък.

" Ще упорствам, както и няколко други страни, да бъде осъществен разбор за връзката сред актуалната енергийна рецесия и признатия пакет " Готови за цел 55 " - фрапантно да се усили намаляването на излъчванията ", съобщи Радев преди срещата.

За България това значи да ускорим прекъсването на обичайните ни базови мощности, без да сме подготвени да ги заместим с по-модерни, сподели още президентът, като акцентира, че държавното управление на ГЕРБ е пропуснало опцията да се минимизират вредите.

Според него развиването на зелените технологии в България е належащо, само че без " рисково осъществяване " на енергийния преход.

Радев се причисли към групата страни, които желаят координирани дейности на равнище Европейски Съюз за справяне с ценовата рецесия в енергетиката, за разлика от и позволи опцията за европейски метод единствено в средносрочните и дълготрайни промени.

Според Радев обаче Европейската комисия би трябвало да се намесва бързо с надзор върху енергийните тържища и с ограничения за попречване на спекулата.

Радев сподели, че в предложенията на Комисията липсва мярка, която директно касае България - понижаване на цените на излъчванията, които са надхвърлили разчетните равнища за 2030 година, или най-малко събраните средства от продажба на излъчвания да могат да се употребяват за спешни ограничения.

За разлика от българския президент немския канцлер Ангела Меркел поддържа предложенията на Еврокомисията за реализиране на Зелената договорка и сподели, че тя би трябвало да се преглежда настрана от климатичните въпроси.

Затова пък унгарският министър председател Виктор Орбан дефинира законодателния пакет на Европейската комисия като " унищожителен за междинната класа освен в източна Европа, само че и на Запад ". " Въпросът е сред фантазиите и действителността ", сподели Орбан.

Съдбата на Полша

Европейските водачи ще изслушат полския министър председател Матеуш Моравецки по време на работната си вечеря в четвъртък вечер след решението на конституционния съд да отхвърли върховенството на европейското право над националното, когато то се отнася до конституционни въпроси. сподели преди срещата на върха, че не приема Европейската комисия и Съда на Европейски Съюз да имат последната дума по въпроси, които не са от европейска подготвеност и че няма проблеми за върховенството на правото по останалите с другите европейски страни.

 Френският президент Еманюел Макрон пое посредническата роля сред Варшава и Еврокомисията от немския канцлер Ангела Меркел, за която това е евентуално последната среща на върха, в която взе участие
© Associated Press

Френският президент Еманюел Макрон пое посредническата роля сред Варшава и Еврокомисията от немския канцлер Ангела Меркел, за която това е евентуално последната среща на върха, в която взе участие

Повечето водачи, които разясниха тематиката преди тазвечерния спор обаче подлагаха на критика полската позиция и обявиха, че ще желаят твърди ограничения против подкопаването на върховенството на правото. Нидерландският министър председател Марк Рюте съобщи, че европейските водачи би трябвало да проявят неотстъпчивост по отношение на Полша. Френският президент Еманюел Макрон се срещна с Моравецки на летището в Брюксел, с цел да упорства Варшава да стартира разговор с Еврокомисията в търсене на решение.

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи безапелационна поддръжка за Полша, наричайки я " европейски триумф " и " страна с процъфтяваща стопанска система, почтени избори и народна власт ". Той сподели, че изцяло поддържа полската позиция, че върховенството на правото не е част от Лисабонския контракт и че " евроинституциите не могат да лишават права на националните държавни управления и парламенти " в области, които не са от европейска подготвеност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР