Президентът Румен Радев каза, че не възнамерява да участва заедно

...
Президентът Румен Радев каза, че не възнамерява да участва заедно
Коментари Харесай

Радев няма да ходи при Макрон за Северна Македония и намекна за референдум

Президентът Румен Радев сподели, че не има намерение да взе участие дружно с премиера Кирил Петков в среща с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Македония и загатна за вероятен референдум по тематиката у нас.

Европейска комисия, Съединени американски щати и някои европейски страни, измежду които и Франция, упорстват България да утвърди преговорната рамка на Северна Македония за Европейски Съюз още в границите на френското ротационно председателство на Европейски Съюз, което изтича тази година.

Според неофициална информация се приготвя среща с френския президент Еманюел Макрон по тематиката в опит да се доближи до пробив.

" Няма прогрес по откритите въпрос сред София и Скопие и по тази причина няма и условия за моя аудиенция в Париж ", сподели Радев.

" Оценявам ангажираността на нашите европейски сътрудници, само че желая да видя действителни резултати ", добави той.

" Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по тематиката " Република Северна Македония " е Народното събрание, би трябвало да уточня, че последната инстанция постоянно е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми ", добави президентът.

Той за пръв път повдига тематиката за възможен референдум за Северна Македония. Подобно искане има и от страна на Вътрешна македонска революционна организация.

В България публичното мнение поддържа твърда позиция към Скопие, само че е основно по какъв начин ще бъде дефиниран въпросът при едно сходно запитване.

Организирането му, обаче, ще изисква съществено време, евентуално ще блокира двустранните договаряния и ще отдалечи още повече европейската вероятност на района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР