Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са се съгласили,

...
Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са се съгласили,
Коментари Харесай

Радев: Бъдещият антикорупционен орган трябва да стига до дъното

Президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов са се съгласили, че в бъдещия антикорупционен орган би трябвало да влезе и дирекция " Корупция " на ДАНС.

Това съобщи през днешния ден президентът, като още веднъж удостовери позицията си за потребността от основаване на обединен и самостоятелен антикорупционен орган, който би трябвало да включва специалисти с разнообразни профили. Радев даде показания като очевидец по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев за контракта с Полша за ремонт на изтребителите МиГ-29. Той приказва пред публицисти преди и по-късно, като разяснява и вчерашния си диалог с премиера Бойко Борисов.

По думите му министър ръководителят бил безусловно склонен и разбирал, че е належащо дирекция " Корупция " от ДАНС да бъде изведена от организацията и да бъде приведена в предстоящ обединен орган, т.е. да се подсигурява нейната самостоятелност и автономия.

" Това за мен е една доста сериозна крачка напред. Очаква, това да стане ", разяснява Радев.

Според него единният орган би трябвало да е сложен, да включва " стремително в себе си тази необятна експертиза - и прокурори, и проверяващи служители на реда, и чиновници от ДАНС, и ИТ-специалисти, и финансови, и банкови специалисти ".

Допълни, че по този метод като има някакъв сигнал, подаден до органа, той би трябвало да бъде безусловно разнищен, " да се стигне до дъното и да се каже има ли корупция или няма и в случай че има - каква е ".

Радев прикани за нов антикорупционен орган и обвърза основаването му с приключването на правосъдната промяна преди две седмици. Вчера Борисов е изразил поддръжка за тази концепция. Още в първите дни на новото държавно управление, министърът на правораздаването Цецка Цачева разгласи, че е почнала работа по правенето нов антикорупционен закон, който евентуално ще е подготвен до края на юли и ще бъде импортиран в Народното събрание през есента и признат до края на годината.

Това ще е третият сходен план в границите на две години. Първите два не бяха гласувани от предходния парламент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР