Президентът Румен Радев е впечатлен от отправеното от Доналд Тръмп

...
Президентът Румен Радев е впечатлен от отправеното от Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Президентът Радев е впечатлен от словото на Тръмп пред ООН

Президентът Румен Радев е впечатлен от отправеното от Доналд Тръмп обръщение, че Организация на обединените нации ще бъде мощна организация, в случай че в нея членуват мощни и суверенни, самостоятелни страни.

" Това е обръщение, което акцентира нуждата да отстояваш ползите на своята лична страна и народ, без значение в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим ", акцентира Румен Радев пред публицисти, представен от пресслужбата си.

" Не знам дали се чува в България, че с цел да бъдеш фактор в дипломацията и с цел да се чува твоят глас, би трябвало да имаш съответната военна мощност. Те не могат да съществуват разграничени. Президентът Тръмп го разгласи доста ясно и тази година Съединени американски щати имат най-големия боен бюджет и най-силната войска. Нека да забележим за какво той мисли по този начин и по какъв начин ние мислим у нас ", добави още Радев.

По покана на президента на Френската република Еманюел Макрон, българският държавен глава взе участие в учредяването на Глобален пакт по околната среда.

В отговор на журналистически въпрос във връзка откриването на Общия спор на Общото заседание на Организация на обединените нации, Радев акцентира, че едно от най-важните послания е било признаването от всички страни членки на световната роля на Организация на обединените нации за справяне с военните рецесии, миграцията, битката с бедността и климатичните промени.

България чака признатият Закон за образованието в Украйна да не засегне по никакъв метод правата и опциите на сънародниците ни в страната да учат своя роден език. За това призовал Радев на среща в Ню Йорк със своя украински сътрудник президента Петро Порошенко.

" Разбрахме се, че няма да има никакви ограничавания за проучване на български език в учебните заведения и като количество и като качество на часовете ", разяснява българският държавен глава пред публицисти след края на срещата.

Президентът Петро Порошенко е поел ангажимент да реагира неотложно, в случай че българският държавен глава получи недоволство от страна на сънародниците ни в Украйна, след осъществените законови промени.

В скоро време в България ще дойде министърът на образованието на Украйна и на място ще бъдат конкретизирани всички въпроси, свързани с подхванатата просветителна промяна и по какъв начин по-добре да бъдат предпазени правата на локалната българската общественост и опциите и да учи своя роден език, показва след срещата Радев.

По време на срещата българският държавен глава е получил увещание от своя украински сътрудник и че в процеса на децентрализация на Украйна няма да бъдат предприемани дейности за административно делене на историческия Болградски регион, в който живеят доста сънародници. Обсъдена е била и опцията за отпадане на засиления надзор за бизнес активност, реализирана от български компании, очакван по силата на Постановление № 449 на украинското държавно управление, заради другите данъчни ставки в двете страни.

Президентът Румен Радев е удостоверил безапелационната поддръжка на България за европейската вероятност на Украйна и е изразил подготвеност за шерване на българския опит в този развой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР