Президентът Румен Радев е провел днес серия от разговори с

...
Президентът Румен Радев е провел днес серия от разговори с
Коментари Харесай

Румен Радев тръгна на лов за "заместващи" изтребители

Президентът Румен Радев е провел през днешния ден серия от диалози с държавни глави на страни-членки на НАТО за вероятно придобиване на използвани изтребители. Идеята е България да ги употребява до приемането и въвеждането в оперативна подготвеност на новите F-16 Block 70, които страната ни закупи от Съединени американски щати, само че ще получи не по-рано от 2025 година Основното терзание на президента е, че изтребителната ни авиация ще бъде " приземена " в интервала сред неизбежното пенсиониране на старите руски МиГ-29 и идването на бъдещите американски изтребители, които съгласно него ще влязат в цялостна оперативна подготвеност чак към 2030 година

" Въпросът, който сложих на Министерският съвет, на Министерството на защитата, на щаба на защитата, беше да се прегледат всички вероятни варианти, тъй че ние да не прекъснем тази дарба ", сподели Радев след лидерската среща на НАТО, която се организира през днешния ден в Брюксел. Според него е явно, че в обстановката на растяща ескалация Русия изрично отпада като алтернатива за поддръжка на МиГ-29. Договорено е да бъдат изследвани опциите на полската промишленост и военно-въздушни сили (ВВС), само че това се обрисува единствено като краткотрайно решение. Ресурсът на моторите на употребените от нас остарели руски изтребители ще изтече за към една година и с полска помощ може да бъде продължен за още известно време.

" Фактът, че ще имаме оперативно подготвена ескадрила от нови F-16 към 2030 година значи, че ние би трябвало да запълним тази празнина ", сподели още президентът. Според него огромният риск при сходна обстановка е да загубим най-ценния си запас: " летци, техници и авиационни експерти ". Затова Радев е разискал въпроса с премиера Петков и го е сложил на американската страна " в лицето на президента Байдън и на министъра на защитата ", с цел да се откри решение.
Помощ от Америка...
Според президента, в случай че не може да се форсира доставката на новите F-16, би трябвало да се мисли за придобиване на сходни щатски изтребители " втора употреба " на лизинг, които да запълнят празнотата. Доставката на новите Block 70 обаче освен че надали ще може да се форсира - от една страна поради логистичните проблеми около пандемията в новата фабрика на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, само че също по този начин поради опитите на Вашингтон да форсира производството на голямата партида бойни самолети за Тайван, който по принцип е на опашката след България, само че е стратегически значим за Съединени американски щати и евентуално застрашен от масирана китайска инвазия.
Реклама
Ако схемата със Съединени американски щати не сработи, Радев е провел различни диалози с нидерландския министър председател Марк Рюте за придобиване на лизинг на използвани F-16, осъвременени до стандарта MLU. Това е същия клас изтребители като португалските, които страната ни не съумя да придобие в първия мандат на Бойко Борисов и които след това отидоха в прилежаща Румъния. За разлика от португалските обаче, нидерландските са по-нови и евентуално по-добре поддържани.
...или от Европа
В случай че и проект " Б " се окаже несполучлив, ще се търси вид за европейски изтребител, още веднъж на лизинг, сподели още Радев. Разговор е воден с премиера на Италия Марио Драги (най-вероятно за употребяваните изтребители Eurofighter, които несполучливо участваха в последното наддаване у нас), както и с френския президент Макрон, който най-вероятно е предложил употребявани бойни самолети Rafale, каквито закупи прилежаща Гърция. Планирано е тематиката за българските изтребители да бъде разисквана и на среща сред премиера Петков и немския канцлер Олаф Шолц.

Германските Военновъздушни сили, също като италианците, по принцип разполагат с многоцелеви бойни самолети Eurofighter, както и със остарели Panavia Tornado, които обаче се пазят, най-много тъй като могат да бъдат употребявани за нанасяне на удари с американски тактически нуклеарни бомби B61. От друга страна държавното управление в Берлин евентуално ще е склонно да се освободи от някои свои застаряващи самолети, защото неотдавна разгласи желание да закупи 35 броя американски стелт-изтребители F-35. До придобиване на Eurofighter от страна на България обаче е малко евентуално да се стигне, защото този вид другояче доста положителни изтребители са извънредно скъпи за поддръжка и употреба - нещо, което постоянно е било слабост на армията ни.

" Над 10 години във Военновъздушни сили като пълководец на разнообразни равнища, в това число и като началник на преговорния екип, аз се занимавах с това - доставката и придобиването на нов изтребител със модерни качества, който да размени МиГ-29. Не стана тогава ", заключи Румен Радев. И добави: " 10 години са извънредно доста време. "
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР