Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван

...
Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван
Коментари Харесай

Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев е подписал указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор. На срещата с него обаче е изразил своите упования за правдивост, в основата на която е самостоятелната прокуратура. Президентът разгласи още, че стартира необятен публичен спор за промени в Конституцията.

Румен Радев, президент на Р България: В началото на месеца върнах решението на Висш съдебен съвет за основен прокурор и подчертах, че методът на осъществяване на този избор, би трябвало да основава доверие в обществото, а не да поражда подозрения. Повторното гласоподаване във Висш съдебен съвет не съумя да ги разсее. Няма по какъв начин обаче да се вслушам в апелите за нарушение на Конституцията, тъй като върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато стартираме да почитаме и съблюдаваме законите.
Затова няма да позволи тъкмо президентът да наруши Конституцията, чието съблюдаване постоянно съм отстоявал.
Днес подписах декрет за назначение на господин Иван Гешев за основен прокурор. Преди това го поканих за среща в президентството. Ясно показах своите упования за правдивост, в основата на която е самостоятелната и ефикасна прокуратура, отнасяща се еднообразно към всички, нарушили закона. Без оглед на обществено състояние, политическа принадлежност и присъединяване във властта.
Българите чакат развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, компании и парцели зад граница на политици и магистрати, за " Апартаментгейт ", за БАБХ и мобилните инсенератори, за безобразното качество на поправки и инфраструктурни планове и доста други, за грабежа на КТБ. Изясняването на всички отговорни лица и възмездието са същинският тест за новия основен прокурор.
Искам да подчертая - не селективно изтъкване, а всички отговорни. От това зависи дали основният прокурор, ще сбъдне упованията на българите за правда и правдивост.
В българският парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с неговия избор, по тази причина и обществото ни е изключително сензитивно към тази процедура. Въпросът е обаче в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функционалност, в мястото в правосъдната система и връзката с други институции. това е сложна тематика. непокътната от 30 години. само че нейната социална значителност е изключително настояща през днешния ден.
Затова стартирам необятен публичен спор за промени в Конституцията. И ще поканя академичната общественост, парламентарно показаните партии, институции, професионални сдружения и цивилен организации. От успеваемостта на промените в правосъдната система зависи дали ще реализираме правдивост, изкривяване на корупцията, качествено държавно ръководство и просперираща социална среда.
Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи старания. България ще стане естествена европейска страна, когато обществото осъзнае своята мощ и отговорност, когато се ускори гражданското присъединяване и надзор върху ръководството и институциите.

Вижте изказването на президента във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР