Президентът Румен Радев е много жаден за власт. Конституцията му

...
Президентът Румен Радев е много жаден за власт. Конституцията му
Коментари Харесай

Проф. Фотев: Радев е жаден за власт, русофилството е вреден политически феномен

Президентът Румен Радев е доста жаден за власт. Конституцията му е определила функционалностите и дилемите, само че той явно желае да командва изпълнителната власт.

Русофилството е нездравословен политически феномен, тъй като той слага ползите на една непозната страна над тези на твоята лична страна.

Членството в НАТО и Европейски Съюз би трябвало да ни изпълва с горделивост, тъй като това е реализация на въжделенията на всички значими фигури от българското Възраждане.

Това декларира в изявление за организация БГНЕС социологът проф. Георги Фотев, някогашен министър на науката и образованието в първия либерален кабинет на България от декември 1990 до ноември 1991 година

Радев работи против националния интерес

Проф. Фотев предизвестява, че не би трябвало да се подценява държанието и дейностите на президента Румен Радев, изключително в тази комплицирана геополитическа обстановка, когато наоколо до нас се води кръвопролитната война на Путин против Украйна, а страната ни е изложена на газов шантаж.

Според него държанието на Радев по тези две значими рецесии по-скоро може да бъде оприличено на „ доста неприятни византийски номера оттатък своето време “.

„ Подобен вид политика е безусловно неприемлива. Вицепремиерът Асен Василев даже я назова позорна. Радев би трябвало да осъзнае къде се намира и че е държавен глава “, сподели проф. Фотев и добави: „ Липса на достолепие и героизъм. Радев като военачалник най-добре може да разбере какво се случва в Украйна. Той не схваща ли или е в плен? Това не може да продължава по този начин. Народът се разсънва и ще се разсъни, ще си вземе поука. Българите не са глупави и не са гламави, те виждат какво се случва сред Русия и Украйна “.

Една от аргументите за сходен вид политика той вижда в устрема на Радев да управлява цялата власт, което се следи през последната една година – от сформирането на първото служебно държавно управление, което вместо да се занимава с главната си задача - да приготви изборите, надвиши неведнъж своите компетенции, стигайки до там, че даже актуализира бюджета и нарушаваше Конституцията с назначенията на несъответствуващи хора за министри.

„ Радев е доста жаден за власт. Конституцията му е определила функционалностите и дилемите, само че той желае да командва изпълнителната власт. Радев не е никакъв обединител на нацията. От юмрука, който подвигна до ден-днешен, той продължава да всява ерес в обществото. Неговото държание е против националния интерес “, безапелационен е проф. Фотев.

Русофилство – бездънен политически недостатък

Решаването на казуса с русофилството е доста настоятелна задача, която е директно обвързвана с нашия народен интерес.

„ Тази задача изисква един нов взор към цялата ни история. Нов взор към образованието, към националния знак, който се показва в националния празник, който вместо да сложи преди всичко националното достолепие той показва признателност към някой, който ни е освободил. Виждаме на всички места осеяни знаците на една непозната страна без никаква мярка. Това е безразсъдно “, сподели проф. Фотев.

Според него нашият народен интерес е обвързван със съхраняването на нашата самостоятелност, независимост и решаването на проблемите, които са пред нас.

„ Русофилството е нездравословен политически феномен, тъй като той слага ползите на една непозната страна над тези на твоята лична страна “, споделя е проф. Георги Фотев.

Той счита, че ние се нуждаем от систематични и дълготрайни ограничения за изцеление на обществото от този бездънен политически недостатък.

„ Русофилите би трябвало да се освободят от една тежка илюзия. А по-късно би трябвало да освободим и личната си страна. Не би трябвало да сме нито русофили, нито германофили. Възпитанието към почит към другите култури е в сърцевината на европейския дух “, продължава проф. Фотев.

Европа е дух

България има комплицирана и комплицирана история, доста постоянно сме взимали неправилни решения.

„ Сега успяхме да влезем в НАТО и Европейски Съюз. Това би трябвало да ни изпълва с особена горделивост, тъй като е реализация на въжделенията на всички значими фигури от българското Възраждане. Всички до един се считат за европейци “, съобщи проф. Фотев.

Ценностите, които изповядват нашите възрожденци, преди всичко са свързани със свободата, а нейната татковина е Европа.

„ Европейските полезности са универсални, не са фантасмагории и не идват от Брюксел. Една от главните полезности е единение в многообразието, която пази идентичността и културата на всички европейски нации “, съобщи социологът.

Той напомни, че предпоставките да сме част от Европа идват още от времето на княз Борис Покръстител. Ние последователно ставаме европейци, само че с това си приличаме с останалите нации от Стария континент: „ Европа не е нещо застинало, тя е дух “.

Нужна е гражданска война в медиите

Според проф. Фотев в изискванията на непрестанни хибридни офанзиви и разпространяване на подправени вести медиите имат особена отговорност.

„ В България е нужна гражданска война в медиите. В нашия актуален свят медиите се трансформират в политически индивид, само че не носят политическа отговорност “, сподели социологът.

Според него е неприемлива неграмотността в името на криворазбрана приемливост да се популяризират позиции, които са срещу ползите на българската страна и нация и на всичкото от горната страна това да се прави от медии, които се устоят от нашето общество.

„ Ценностите и демокрацията се нуждаят от всекидневна отбрана. Тук незабавно примитивни хора ще кажат, че това е въвеждане на цензура. Не става въпрос за това. Има граница на толерантността. Тя стига до там, когато някой желае да я взриви. Има агресор, има и жертва. Когато застанеш на страната на агресора, за каква приемливост може да става дума? “, безапелационен е проф. Фотев.

Вероломната война

Проф. Фотев означи, че след края на Втората международна война в Европа се е трансформирало отношението към убийствата и войната. Това трансформира войната на Путин в Украйна в изключително неуместна, неприемлива и неоправдана.

„ Тази война, която води Путинова Русия против Украйна, е вероломна. Не мога да си отговоря на въпроса по какъв начин някои хора могат да останат безразлични или да намерят опрощение на тези жестокости и опустошения. Какъв е този брат, който нахлува, унищожава и убива. Това е отвратително. Беше доста прав украинският външен министър Кулеба, когато сподели непосредствено на българския президент, че това не е братоубийствена война “, съобщи социологът.

Проф. Фотев дефинира като „ недостойна “ позицията на министъра на туризма Христо Проданов, който наскоро съобщи, че украинските бежанци могат да останат в българските хотели до края на май.

„ Правилният въпрос е за какво още не му е поискана оставката. Такъв човек не може да бъде министър. Той наскърбява разсъдъка на обществото. Нашият проблем е, че поносим открити проповедници на експанзията, войната и бранители на мракобесието. Това е безнаказаност към младите генерации “, съобщи социологът.

По БГНЕС
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР