Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди влизането в обращение на

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди влизането в обращение на
Коментари Харесай

Мадуро разпореди емитирането на 100 млн. единици от венецуелската криптовалута "Петро"


Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди влизането в обращение на 100 млн. единици от националната криптовалута "Петро". Това заяви самият държавен глава в петък на съвещание на държавното управление.

"Разпоредих издаването на 100 млн. "Петро", законно обезпечени с венецуелско петролно богатство", съобщи Мадуро, представен от телевизия "Телесур".

"Всяко "Петро" ще коства колкото барел венецуелски петрол", добави той.

По думите на венецуелския водач на 14 януари ще има среща на тези, които ще се занимават с "майнинг" (термин, обозначаващ добива на нови крипто валути).

За основаването на криптовалутата, Мадуро заяви на 3 декември предходната година. От думите му тогава стана ясно, че държавното управление на страната разчита на новата технология, с цел да преодолее социално-икономическата рецесия.

По-късно той добави,че Венецуела ще обезпечава "Петро" посредством "запаси от естествените запаси, злато, диаманти и нефт"

БГНЕС напомня, че през миналите години Венецуела е в положение на извънредно тежка обществена и икономическа рецесия, съпроводена с галопираща инфлация и обезценяване на националната валута.

Според прогнозите на МВФ през 2017 година растежът на потребителските цени във Венецуела ще бъде 652,7%, а през 2018 към този момент 2349,3%.

През 2016 година инфлацията доближи 254,4%, а Брутният вътрешен продукт се редуцира с 16,5%. През тази година той ще записва минус 12%, а през 2018 минус 6%.

В началото на ноември Мадуро разгласи желанието си да бъде преструктуриран външният дълг на страната. За тази цел бе основана комисия отпред с изпълнителния вицепрезидент Тарек ел Айсами.

Според Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн през 2016 размерът на външния дълг на Венецуела е 132,15 милиарда $. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР