Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа декрети, които на практика

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа декрети, които на практика
Коментари Харесай

Мадуро подписа декрети за Есекибо като част от Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа декрети , които на процедура в състава на страната, оповестява Ultimas Noticias.

Първият декрет включва основаването на Национална комисия за отбрана на Есекибо, а вторият - Интегрирана отбранителна зона Гвиана-Есекибо. Освен това Мадуро подписва указ за образуване на подразделения на държавната петролна и газова компания PDVSA - PDVSA Esequibo, на Венецуелската корпорация на Гвиана CVG - CVG Esequibo.

Венецуелският държавен глава утвърди и нова карта на страната , която включва анексираната Есекиба, и назначи капитан Алексис Родригес Кабело за едноличен началник на новата провинция , чието основаване разгласи по-рано.

На 6 декември Мадуро разгласи Есекибо за 24-ия щат на Венецуела и подреди издаването на нови венецуелски карти. Той също по този начин даде тримесечен период за прекъсване на активността на фирмите, добиващи минерали в района. По-рано, на 3 декември, Венецуела организира референдум за анексирането на Есекибо - 95 % от участниците се оповестиха " за ".

Гвиана отхвърля да се откаже от част от територията си и предизвестява за готовността си да се обърне към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

За каква територия спорят Венецуела и Гвиана?

Спорът за региона на Есекибо в североизточната част на Южна Америка продължава към този момент към 200 години . Той се отнася до територията на запад от едноименната река Есекибо с обща повърхност 160 000 кв. км, която заема три четвърти от територията на страната Гвиана (съседна на Венецуела и Бразилия) и понастоящем е под нейно ръководство.
 Гвиана и Венецуела поддържат връзка, макар териториалния спор
Гвиана и Венецуела поддържат връзка, макар териториалния спор

Напрежението с Бразилия трансформира разногласието в районен спор

Есекибо е най-вече непроходима джунгла, само че там има огромни ресурси от петрол, злато и мед. Интересът към района значително се дължи на изкопаемите горива: през 2019 година Международният валутен фонд (МВФ) разгласи Гвиана за най-бързо разрастващата се стопанска система в света, с помощта на приходите от офшорните петролни находища .

Венецуела претендира за Есекибо, откогато е станала самостоятелна страна през 1811 година: по време на Войната за самостоятелност на испанските колонии районът е превзет от Англия и е причислен към тогавашната ѝ колония Гвиана.
 Венецуела анексира богата на петрол провинция в прилежаща Гвиана
Венецуела анексира богата на петрол провинция в прилежаща Гвиана

Мадуро даде ултиматум от 3 месеца на непознатите компании

През 2015 година Венецуела още веднъж предявява искания към Есекибо - след откриването на находища от петрол и газ. През 2018 година управляващите на Гвиана се обърнаха към Международния съд на Организация на обединените нации, с цел да потвърдят границите ѝ.

Съдът одобри настояването за преразглеждане през април 2023 година През октомври същата година Гвиана разгласи друго " значимо изобретение " на петролни находища. Месец по-късно Николас Мадуро разгласи, че на 3 декември Венецуела ще организира референдум дали . В отговор управляващите на Гвиана приканиха Международния съд на Организация на обединените нации да спре плануваното допитване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР