Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев беше преизбран с 87,1% от

...
Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев беше преизбран с 87,1% от
Коментари Харесай

Преизбраха президента на Узбекистан с проценти като Тодор Живков

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев беше избран отново с 87,1% от гласовете на вчерашните президентски избори в страната, заяви Централната изборна комисия, като се базира на предварителните резултати. Мирзийоев, който управлява най-многолюдната нация в Централна Азия от 2016 година, свика предварителни избори, откакто промени конституцията посредством референдум, който нулира броя на мандатите му и удължи президентския мандат от пет на седем години.

65-годишният президент отвори страната за външна търговия и вложения, като в същото време облекчи рестриктивните мерки върху религиозните и политическите свободи, макар че към момента няма мощни опозиционни групи или политици в Узбекистан.

От началото на войната в Украйна Мирзийоев се стреми да поддържа връзки както с Русия, някогашен руски стопанин и обичаен сътрудник, по този начин и със Запада. Ташкент прикани за мир и отхвърли да признае независимостта на проруските страни в Източна Украйна.

За преизбирането си той към този момент бе поздравен от китайския водач Си Цзинпин и от съветския президент Владимир Путин.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР