Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е обсъдил бунта

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е обсъдил бунта
Коментари Харесай

Зеленски обсъди бунта в Русия с лидери на няколко страни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е разискал протеста в Русия в телефонни диалози с водачите на Съединени американски щати, Канада и Полша, съобщи организация Ройтерс.

Зеленски е показал, че събитията в Русия са посочили слабостта на режима на съветския президент Владимир Путин, разяснява Българска телеграфна агенция.

Телефонните диалози се състояха късно в неделя след траялия за малко протест на шефа на наемническата войска „ Вагнер “ Евгений Пригожин в събота, който повдигна въпроси към властта на Путин на фона на продължаващата украинска контраатака на юг и изток, показва Ройтерс.

Бунтът на Пригожин е най-голямото вътрешно предизвикателство пред което се е изправял Владимир Путин през 23-те години отпред на страната, отбелязва организацията.

„ Ние обсъдихме хода на бойните дейности и процесите, които текат в Русия. Светът би трябвало да окаже напън върху Русия за възобновяване на интернационалния ред “, съобщи Зеленски след телефонния диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Зеленски уточни, че с Байдън са разискали по-нататъшното разширение на съдействието в областта на защитата с акцент върху оръжията с огромен обхват на деяние, координацията преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идващия месец и подготовката за „ Световна среща на високо ниво за мир “, препоръчана от Киев.

Белият дом също заяви за диалога сред двамата президенти.

„ Те разискаха продължаващата контраатака на Украйна, а президентът Байдън удостовери още веднъж непоколебимата поддръжка на Съединени американски щати, в това число в сигурността, стопанската система и филантропичната помощ “, се показва в изказване на Белия дом, представено от Ройтерс.

В друго изказване Зеленски заяви, че е разискал с премиера на Канада „ тревожната обстановка “ в окупираната от руснаците Запорожка АЕЦ.

По-рано тази седмица Зеленски предизвести, че Русия обмисля да извърши терористичен акт в централата, включващ изпускане на радиация – нещо, което Москва отхвърля, напомня Ройтерс.

Джъстин Трюдо удостовери телефонния диалог и написа в Туитър: „ Володимир, Канада се е заела да бъде паралелно до Украйна и да даде на украинците поддръжката, от която се нуждаят ".

Украинският президент е уведомил канадския министър председател за обстановката на бойното поле и е споделил украинските оценки за опита за бунт в Русия и въздействието му върху хода на бойните дейности, заяви Зеленски в Телеграм.

„ Партньорите на Украйна би трябвало да дадат кардинален отговор, изключително на срещата на върха на НАТО във Вилнюс “, е показал още Зеленски.

Лидерът на Украйна направи сходни мнения в изказване и след телефонен диалог с президента на Полша Анджей Дуда, осведоми Ройтерс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и министър председателят на Канада Джъстин Трюдо също разискаха обстановката в Русия, съобщи Ройтерс, като цитира офиса на Трюдо.

„ Те разискаха развиването на обстановката със сигурността в Русия, като означиха, че наблюдават от близко развиването на обстановката и ще поддържат тясна връзка със съдружниците и сътрудниците ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР