Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отговори на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отговори на
Коментари Харесай

Открита газова война срещу Европа. Русия още повече намалява доставките

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани Европа да отговори на оповестената от Русия "газова война " и да ускори глобите против Москва, откакто "Газпром " разгласи идно редуциране на дневните газови доставки по тръбопровода "Северен поток 1 " до 20% от потенциала му.

"Чухме нови газови закани към Европа. Това е открита газова война, която Русия разгласи на Европа ", сподели Зеленски във вечерното си видео послание в понеделник.

Руската държавна компания "Газпром " заяви по-рано, че заради "технически условия " на друга турбина газопроводът ще прекрати работа от 27 юли, сряда.

Според съветския колос това ще докара до понижаване на доставките до 33 млн. куб. метра на ден, което е на половина на количествата сега.

"Газпром " възобнови доставките по "Северен поток 1 " предходната седмица след 10-дневно спиране за поддръжка, само че единствено с 40 на 100 от потенциала на тръбата. Русия сподели, че е била принудена да понижи количествата, тъй като Канада е забавила връщането на турбина, която е била изпратена за ремонт.

Германският енергиен регулатор повтори позицията си, че намаляването на доставките не е целесъобразно. Федералната мрежова организация сподели, че "няма механически аргументи " за ограничението, и че следи обстановката от близко.

Клаус Мюлер, шеф на организацията, неотдавна предизвести, че Германия остава подвластна "от милостта на Русия ", която взема решение какъв брой газ да доставя по "Северен поток 1 ".

Правителството в Берлин е на мнение, че намаляването на доставките е наказване за наложените от Европейски Съюз строги наказания против Русия поради.

Председателката на Европейската комисия, че употребява силата като оръжие и предизвести, че Европа би трябвало да се приготви за вероятно цялостно прекъсване на съветските газови доставки.

"Очевидно е, че Кремъл не е благонадежден сътрудник за енергийните доставки на Европа ", сподели Фон дер Лайен в понеделник.

и ниски равнища в своите складове и доставя единствено част от контрактуваните количества на 12 страни членки на Европейски Съюз.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиняванията и сподели, че доставките ще бъдат възобновени доколкото е механически допустимо.

Миналата година 40 на 100 от газа в Европейски Съюз беше импортиран от Русия.

Русия едностранно приключи доставките на газ за България още в края на март. "Газпром " изиска заплащането да бъде осъществявано по нова скица - в рубли и по нова сметка. София отхвърли, тъй като това опонира на контракта.

"Булгаргаз " всеки ден изпраща писма, с които желае доставките по контракт да бъдат възобновени, само че не получава отговори, сподели неотдавна вицепремиерът в оставка Асен Василев. В момента България внася газ през тръбите от Гърция и Турция. Миналата седмица министър председателят в оставка, с цел да договови увеличение на доставките.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР