Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства,

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства,
Коментари Харесай

Крачка напред към ЕС: Зеленски подписа закона за националните малцинства

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства , съобщи УНИАН, като се базира на известие, оповестено на уеб страницата на Върховната рада.

Приемането му бе измежду главните условия към страната, с цел да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, напомня организацията.

324 депутати от общо 450 поддържаха закона при гласуването на 13 декември. В обяснителна бележка към него се показва, че той обезсилва закона за националните малцинства от 1992 година

Законът затвърждава

дефиницията " национални малцинства (общности) ", правата, свободите и отговорностите на хората, принадлежащи към тях, спецификата на държавната политика в тази сфера, съответните компетенции на централния орган на изпълнителната власт, реализиращ държавната политика в тази област и т. н.

Нормативният акт подсигурява

на жителите на Украйна без значение от етническия им генезис, от това дали спадат или не към  националните малцинства, гражданските, политическите, обществените, икономическите, културните и езиковите права и свободи, избрани от конституцията.

Всяко лице от национално малцинство има право на самоопределяне,

независимост да взе участие в публични обединявания и мирни събрания, независимост да показва своите възгледи и убеждения, независимост на мисълта, словото, съвестта и религията; на присъединяване в политическия, икономическия и обществения живот; на потребление на езика на националното малцинство, на обучение, по-специално на езиците на националните малцинства; право на опазване на културната самородност на националната общественост.

Документът подсигурява правото свободно да се употребяват

езиците на националните малцинства в частния и публичния живот, в джука и писмена форма " в границите, които не опонират на закона ". В него настрана е вписана възбрана за " популяризация и агитация " на Русия и на дейностите на нейни държавни дейци и органи, " създаващи положителен облик ".

Нормативният акт планува опцията за

основаване на консултативни органи към органите на изпълнителната власт на разнообразни равнища предвид на реализирането на държавната политика в региона на отбраната на правата и свободите на представителите на малцинствата.

Освен това законът позволява

в регионалните центрове или дадени селища да се основават центрове на разнообразни етноси за сметка на държавния или на локалния бюджет, с цел да работят публичните организации на националните малцинства на безплатна основа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР