Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини руските войски за поставянето

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини руските войски за поставянето
Коментари Харесай

Зеленски: Русия превърна Украйна в минно поле

Президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна съветските войски за слагането на мини, до момента в който те са се изтегляли от северната част на страната, и изиска това деяние да се смята за " военно закононарушение ", цитира думите му Анадолската организация.

" Поради дейностите на съветската войска нашата територия сега е една от най-минираните в света. И считам, че това също би трябвало да се смята за военно закононарушение на съветските войски ", сподели Володимир Зеленски във видеообръщение.

Той добави, че разминирането в северните региони на Украйна продължава, откакто съветските войски, съгласно него, са " били прогонени ".

" Руските войски оставиха след себе си десетки, в случай че не и стотици хиляди рискови предмети. Това са снаряди, които не са се взривили, мини, клопки с мини. Ежедневно се хвърлят най-малко няколко хиляди такива предмета ", сподели той.

" Окупаторите оставиха мини на всички места - в къщите, които заграбиха, по улиците, в полето. Минираха имуществото на хората, минираха коли, порти. " Те умишлено направиха всичко, с цел да стане връщането в тези региони след деокупацията допустимо най-опасно ", добави той.

Украинският президент сподели, че руснаците " съзнателно са създали всичко, с цел да убият или осакатят допустимо най-вече от нашите хора, даже когато са били принудени да се изтеглят от нашата земя. Без съответните заповеди те е нямало да създадат сходно нещо. "

Отбелязвайки, че Русия към този момент направи изказване за вероятното " потребление (на) химическо оръжие против бранителите на Мариупол ", той сподели: " Ние одобряваме това допустимо най-сериозно ".

" Искам да припомня на международните водачи, че опцията за потребление на химическо оръжие от съветските военни към този момент беше разисквана. И още тогава беше казано, че е належащо да се реагира доста по-строго и по-бързо на съветската експанзия ", добави той.

Най-малко 1842 цивилни са били убити и 2493 ранени в Украйна, откогато Русия нахлу в тази страна, съгласно оценки на Организация на обединените нации, като има опасения, че същинската цифра е доста по-висока, тъй като кметът на Мариупол от своя страна съобщи,че повече от 10 хиляди цивилни са починали в този град.

Над 4,5 милиона украинци са избягали в други страни, а милиони други са вътрешно разселени, съгласно Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.​​​
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР