Президентът на Украйна Володимир Зеленски е призовал високопоставен служител на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е призовал високопоставен служител на
Коментари Харесай

Киев алармира ООН за масови депортации на украинци в Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е призовал почитан чиновник на Организация на обединените нации да помогне за намирането на метод за разрешаване на една от сериозните последствия от 11-месечната война – депортирането в Русия на хиляди украинци - както възрастни, по този начин и деца, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

От месеци Киев сигнализира за всеобщи депортации в Русия, постоянно в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. Русия отхвърля всевъзможни догатки за малтретиране и незаконни планове и разказва всеобщото пренасяне на хора като евакуация.

В постоянното си видеообръщение Зеленски сподели, че диалозите му с висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди са били съсредоточени върху „ нашите хора, които окупаторите са депортирали в Русия “.

Става дума за възрастни, за нашите деца. Има потребност от механизъм за отбрана и връщане на хората и за заблуждение под отговорност на отговорните за депортациите, сподели Зеленски. Сигурен съм, че Организация на обединените нации може да покаже водачество и да позволи този проблем.

Зеленски разказа като геноцид политиката на Русия на задържане и принуждаване на бежанци да одобряват съветско поданство. А украинският външен министър приказва за „ проведено от страната похищение на деца “.

Гранди, който завършва обиколка в 6 украински града, сподели, че е бил изключително разтресен от последствията от ракетния удар, умъртвил предходната седмица 46 души в централния град Днепър.

Виждал съм война на доста места, сподели Гранди във видео, оповестено в „ Туитър “. Но като виждам тези жилища, които са били разполовени… когато узнавам, че хора са били убити с един удар, в това число 6 деца под руините, в действителност нямам думи.

Зеленски разкритикува неефективните старания на други интернационалните организации да се оправят с въпроса за депортациите, измежду които са Международният комитет на аления кръст и 57-членната Организация за сигурност и съдействие в Европа.

В формален украински портал, наименуван „ Децата на войната “ са включени 459 деца, които са били убити, и 916 ранени. На уеб страницата написа, че 14 711 деца са били депортирани, а 126 са се върнали.

Украински правозащитници приказват за допустима депортация на стотици хиляди хора. По данни на Държавния департамент на Съединени американски щати става дума за сред 900 000 и 1,6 милиона депортирани украинци, измежду които 260 000 деца.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР