Президентът на Украйна Владимир Зеленски е внесъл във Върховната рада

...
Президентът на Украйна Владимир Зеленски е внесъл във Върховната рада
Коментари Харесай

Зеленски внесе в Радата законопроект за особения статут на поляците

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е внесъл във Върховната рада законопроект за специфичния статут на поляците в Украйна, заяви полският президент Анджей Дуда в понеделник във Варшава по време на възпоменателни събития, отдадени на годишнината от Волинското кръвопролитие.

По-рано Зеленски разгласи подписването на съглашение с Полша за опростяване на прекосяването на границата. Според него сред страните не би трябвало да има граници и бариери, защото украинският и полският народ от дълго време не са душевен разграничени. Освен това депутатът от украинския парламент Олга Совгиря сподели, че Зеленски е оповестил внасянето във Върховната Рада на законопроект за специфичния юридически статут на полските жители в Украйна.

„ Днес президентът Зеленски изпрати във Върховната Рада проектозакон за даване на специфичен статут на поляците в Украйна “, сподели Дуда.

Отбелязвайки, че Зеленски е внесъл законопроекта навръх годишнината от Волинското кръвопролитие, той сподели, че „ в това можете да видите противоположната обстановка, в сравнение с когато се пробваха да се отърват от поляците непременно, в това число да ги лишат от живота им “.

" Украйна през днешния ден насочва алегорична покана с подобен жест на президента - вие имате специфични права тук. Нека това бъде знак и за нас в тези случаи, за които е мъчно да се приказва ", приключи полският президент.

В понеделник в Полша се организират възпоменателни събития във връзка годишнината от Волинското кръвопролитие. Въпросът за тълкуването на Волинското кръвопролитие, както и отношението към водачите на украинските националисти от ОУН-УПА е един от най-трудните в връзките сред Полша и Украйна. През лятото на 2016 година долната камара на полския парламент одобри резолюция, с която признава 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида, осъществен от украинските националисти против жителите на Втората полска република през 1943-1945 година Според полската страна през 1939-1945 година са осъществени кланета от последователи на ОУН-УПА против полското население на Волиня, Източна Галиция и югоизточните креси на Втората полска република.

Украинските откриватели считат тези събития за резултат от войната сред Полската национална войска и УПА. Украинската страна прави оценка загубите на 10-20 хиляди души. Върховната Рада на Украйна одобри изказване, в което осъжда решението на полския Сейм да признае Волинското кръвопролитие за геноцид. Украинските депутати считат, че това решение " заплашва политическото и дипломатическото развиване на двете страни ".

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР