Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес
Коментари Харесай

Ердоган отива в Брюксел: ще получи ли още пари, за да спре мигрантите?

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне през днешния ден в Брюксел с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на изказване на представител на Европейския съвет.

Ердоган ще разиска с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен миграцията, сигурността, стабилността в района и рецесията в Сирия, заяви в Туитър Баренд Лейц, представител на Шарл Мишел.

Дипломатически източник в Брюксел е декларирал за организация ТАСС, че възобновяването на осъществяването на изискванията по съглашението за миграцията от 2016 година от страна на Турция ще бъде основната тематика на диалозите. Това се постанова, защото от седмица десетки хиляди мигранти пробват да преминат от Турция в Гърция.

Съгласно съглашението Турция е длъжна да затвори своята граница с Европейски Съюз за незаконни мигранти. В подмяна Европейски Съюз даде обещание на Анкара 6 милиарда евро и облекчение на визовия режим. По данни на Европейска комисия от обещаните средства Европейски Съюз е заделил към този момент за Турция 4,7 милиарда евро. Съюзът не анулира визите за турски жители, базирайки се на нарушавания на правата на индивида в Турция, напомня ТАСС.

По информация от предходната седмица, обявена също от дипломатически източник, Европейски Съюз ще даде на Турция спомагателни 500 млн. евро и ще реши позитивно въпроса за визите за турски жители.

Ердоган предложи Гърция да се " отърве от това задължение "

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че Гърция би трябвало да пусне мигрантите да отидат в други европейски страни, предадоха осведомителните организации.

" Хей, Гърция, тези хора не идват при вас, с цел да останат, те идват при вас и не престават към други европейски страни ", съобщи през вчерашния ден Ердоган в Истанбул по време на събитие, отдадено на Международния ден на дамата. " Защо не отворите и вие вратите, да ги пуснете към другите страни и да се отървете от това задължение? ", попита Ердоган.

Турският президент подлага на критика Гърция, че нелегално отблъсква мигрантите и ги " удря ", " убива " и " изтезава ", отбелязва ДПА.

В речта си във връзка Международния ден на дамата турският президент сподели, че дамите и децата поемат главният удар на рецесията, добавя АП.

" Къса ли се сърцето на Запада от всичко това? Не. Надига ли (Западът) глас? Не ", съобщи турският президент.

" Никой не реагира на безчовечните дейности на Гърция във връзка с бежанците ", сподели още Ердоган и осъди суровото отношение към дамите, които дружно със стотици хиляди други чакат пред границите на Европа. " Пред тях се разпъват телени огради, пробват се да ги върнат назад, пребиват ги и дори откриват огън по тях ", съобщи Ердоган, представен от ТАСС.

Междувременно Гърция разгласи, че ще удължи с 36 км оградата по продължение на границата си с Турция, а към този момент съществуващата ще бъде укрепена.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР