Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да подкрепи

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да подкрепи
Коментари Харесай

Столтенберг: Президентът Ердоган ще подкрепи членството на Швеция в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да поддържа кандидатурата на Швеция за НАТО и скоро ще я съобщи на турския парламент, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след тристранна среща с турски и шведски водачи във Вилнюс, Литва, в навечерието на сериозната за НАТО среща на върха във вторник.

Столтенберг сподели пред кореспонденти, че Ердоган се е съгласил да изпрати протокола за присъединение на Швеция към НАТО в турския парламент „ допустимо най-скоро “, без да прецизира дата.

„ Радвам се да оповестя, че президентът (Реджеп Тайип) Ердоган се съгласи да изпрати протокола за присъединение на Швеция към Великото национално заседание допустимо най-скоро и да работи в тясно съдействие с събранието, с цел да подсигурява ратификацията “, сподели Столтенберг.

„ Швеция се съгласи през днешния ден, като член на Европейски Съюз, също да поддържа интензивно напъните за възобновяване на процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз, както и да помогне за модернизирането на митническите съюзи ЕС-Турция и либерализирането на визовия режим “, сподели той.

Тристранната намира се съгласи да работи за унищожаване на глобите и унищожаване на пречките в търговията и вложенията в защитата сред съдружниците.

Стокхолм увери Турция, че няма да поддържа терористичните организации PKK/YPG и Гюленистката терористична група (ФЕТО) след нейното участие в НАТО и че ще бъде основан нов двустранен механизъм за сигурност сред Анкара и Стокхолм.

НАТО също ще сътвори специфичен координатор за битка с тероризма за първи път в историята на блока, сподели Столтенберг.

Той означи, че Унгария е дала да се разбере, че няма да бъде последната, която ще ратифицира кандидатурата на Стокхолм за НАТО и скоро ще я утвърди.

Турция забави окончателното си утвърждение за участието на Швеция в НАТО, обвинявайки страната, че е прекомерно снизходителна към антиислямските демонстрации, както и към терористичните организации.

Въпреки че министър председателят на Швеция сподели в петък, че министър председателят Виктор Орбан го е уверил, че Будапеща няма да отсрочи присъединението на скандинавската страна към НАТО, Народното събрание на Унгария не е присъединил ратификацията в дневния си ред тази седмица преди лятната почивка.

Парламентът ще организира последното си съвещание в петък. Процесът на ратификация е блокиран в Народното събрание от предишния юли.

Междувременно почитан турски чиновник сподели, че Турция е получила " цялостна поддръжка " за процеса на присъединение към Европейски Съюз, в това число унищожаване на глобите и визова либерализация.

Шведският министър председател Улф Кристерсон удостовери, че страната му ще откри нов двустранен разговор по сигурността с Турция за съдействие.

Съединени американски щати и Англия приветстват решението на Турция

Решението на Турция да поддържа кандидатурата на Швеция за НАТО беше приветствано и от водачите на Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че е подготвен да работи с Ердоган и Турция „ за възстановяване на защитата и възпирането в евроатлантическата зона “.

„ Готов съм да работя с президента Ердоган и Турция за възстановяване на защитата и възпирането в евроатлантическата зона ", съобщи американският държавен глава.

" Очаквам с неспокойствие да поздравявам министър-председателя (Улф) Кристерсон и Швеция като наш 32-ри съдружник в НАТО. И благодаря на генералния секретар на (НАТО) (Йенс) Столтенберг за непоколебимото му водачество “, добави той.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен повтори изказването на Байдън.

„ Ние приветстваме уговорката на Турция да съобщи протоколите за присъединение на Швеция към НАТО на турския парламент и да работим с Народното събрание за обезпечаване на ратификация “, сподели Блинкен в Twitter.

„ Превръщането на Швеция в нашия 32-ри съдружник в НАТО ще укрепи Алианса @НАТО и ще способства за европейската сигурност “, написа той.

Британският министър председател Риши Сунак назова решението на Турция да съобщи присъединението на Швеция към НАТО " исторически миг за НАТО, който ни прави по-безопасни ".

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР