Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази подкрепа за присъединяването

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази подкрепа за присъединяването
Коментари Харесай

Несъмнено заслужава. Ердоган подкрепи Украйна за членство в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази поддръжка за присъединението на Украйна към НАТО . Това стана по време на срещата му с украинския му сътрудник Володимир Зеленски в Истанбул в петък.

Новината идва дни преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която следва на 11 и 12 юли. На нея НАТО с Киев. Украйна упорства Алиансът да ѝ насочи покана за участие или да одобри график за присъединението ѝ след края войната, която Русия стартира.

" Несъмнено Украйна заслужава да бъде в НАТО ", сподели Ердоган в петък по време на взаимна конференция с украинския президент.
В отговор Зеленски сподели, че е " благополучен да чуе ", че Турция поддържа кандидатурата на Украйна за присъединение.Визитата на Зеленски в Истанбул е част от обиколката му преди срещата на НАТО във Вилнюс идната седмица. Той към този момент посети България, Чехия и Словакия в опит да събере поддръжка за присъединението на страната му към Алианса.Няколко страни в Източна Европа, измежду които и България, към този момент поддържаха настояването на Киев. В четвъртък българският парламент на Украйна в НАТО след “възстановяването на мира ”, а Зеленски и министър председателят Николай Денков в поддръжка на бъдещото присъединение на Украйна в Европейски Съюз и НАТО.Няколко американски и европейски издания обаче оповестиха за разминавания в позициите на страните от Алианса във връзка бъдещото участие на Украйна. Всички те са съгласни, че тя не може да се причисли към НАТО преди края на войната, само че и поддържат политиката на “отворените порти ”. Те обаче не са единомислещи до каква степен съответни обещания да дадат на Киев на срещата във Вилнюс. Зърнената договорка По време на конференцията си със Зеленски е петък Ердоган разяснява и съглашението за черноморски кулоар, през който безвредно се изнасят зърно и хранителни артикули от украински пристанища. Турският президент сподели, че чака съглашението, което изтича на 17 юли, да бъде удължено. " Надяваме се, че то ще бъде удължавано най-малко един път на три месеца, а не на два месеца. Ще поставим старания в това отношение и ще се опитаме да удължим продължителността му на две години ", сподели Ердоган.Той заяви също по този начин, че чака президентът на Русия Владимир Путин на двустранна среща в Турция през август. По думите му зърнената договорка ще е един от най-важните въпроси в дневния ред на диалозите.
През юли предходната година в Истанбул беше подписано за експорт на храни, реализирано благодарение на Организация на обединените нации и Турция. То разрешава на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, макар че в страната се води война и Русия управлява част от украинските пристанища.

Русия, която нахлу в Украйна предишния февруари, от време на време алармира, че може да блокира удължаването на договорката.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР